Ministr Výborný v Berlíně: Navýšení kontrol značně zatěžuje farmáře i kontrolní orgány. Téma otevřu na úterním jednání v Bruselu

22.1.2024

Setkáním s německým federálním ministrem zemědělství a výživy Cemem Özdemirem ve stánku České republiky dnes ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zahájil návštěvu mezinárodního potravinářského, zemědělského a zahradnického veletrhu Internationale Grüne Woche (IGW) v Berlíně. Jeho 88. ročníku se účastní 1400 vystavovatelů z více než 60 zemí. Stánek ČR na veletrhu, který potrvá do 28. ledna, je jako vždy pod patronací Ministerstva zemědělství (MZe) a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Ministr Marek Výborný dnes jednal i s bavorskou ministryní pro výživu, zemědělství, lesy a turismus Michaelou Kaniberovou a také se státním ministrem pro energetiku, ochranu klimatu, životní prostředí a zemědělství Svobodného státu Sasko Wolframem Güntherem. V souvislosti se společnou zemědělskou politikou je ministr Výborný informoval, že v Česku rezonuje zejména problematika navýšení kontrol a administrativní zátěže.

„Co se týče dalšího postupu, uvítal bych možnost jednat o dalších flexibilitách nové společné zemědělské politiky, jejíž první rok máme za sebou. Praxe ukazuje, že je potřeba reagovat na aktuální výzvy. Téma systému monitorování ploch a jeho uvedení v praxi bez rizika finančních dopadů po prvním roce otevřu i na nadcházejícím úterním jednání Rady ministrů. Z mého pohledu jde o zásadní nárůst požadavku na kontroly a nepřiměřenou administrativní zátěž jak pro farmáře, tak pro kontrolní orgány,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný s tím, že o možné podpoře tohoto tématu jedná i s německou stranou.

Ministr Výborný se sešel i s novým polským ministrem zemědělství Czesławem Siekierskim a s uzbeckým ministrem zemědělství Ibrohimem Abdurakhmonovem, s nímž jednal zejména o omezení dovozu násadových vajec a jednodenních kuřat z ČR do Uzbekistánu. Připomněl, že při říjnové návštěvě české delegace v Taškentu byly mezi dozorovými orgány obou zemí odsouhlaseny veterinární certifikáty pro export býčího spermatu a násadových vajec z ČR do Uzbekistánu. České firmy však přesto, že má ČR stále beznákazový status ve vztahu k ptačí chřipce uznaný i Světovou organizací pro zdraví zvířat (WOAH), násadová vejce do Uzbekistánu exportovat nemohou.

„Při návštěvě Taškentu jsme podepsali Memorandum o porozumění v oblasti zemědělství a potravinářství, jehož součástí je kromě jiného podpora spolupráce ve veterinární oblasti včetně vzájemné výměny informací. Bohužel i přes dotazy naší Státní veterinární správy uzbecké veterinární správě jsme neobdrželi žádné vysvětlení stávajícího zákazu. Proto jsem ministra Abdurakhmonova požádal o asistenci při řešení této otázky a vyjádřil připravenost podpořit potřebné aktivity, aby bylo oboustranně stvrzené Memorandum z jejich strany naplněno,“ uvedl ministr Marek Výborný.

V rámci expozice MZe (220 m2) vystavuje na veletrhu 11 firem, kromě jiných národní podnik Budějovický Budvar, Pivovar Ferdinand, Velkopopovický kozel, firma Indiana, která vyrábí sušené maso, producent ovocných destilátů Rudolf Jelínek a rodinná firma Pavel Cvrček zaměřující se především na zpracování rakytníku.

Stánek Ministerstva zemědělství je místem jednání zahraničních delegací, setkání se zástupci zahraničních a domácích firem, zástupců veletržních správ, marketingových agentur, svazů a organizací činných v agrárním a potravinářském sektoru. Návštěvníci zde mohou získat různé publikace a kontaktní adresy firem.

Berlínský veletrh Internationale Grüne Woche je zaměřen v oblasti potravinářství na prezentaci gastronomie, na čerstvé produkty, ryby, maso, mléčné výrobky, výběr vín z různých zemí, piva a alkoholické nápoje. Představuje i nové trendy v oblasti potravinářství a biopotravin. Součástí výstavy je lesnictví a myslivost, přehlídky hospodářských zvířat, prezentace zahradnictví a květinářství.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A