Informace z mimořádného jednání představenstva a dozorčí rady ze dne 26. ledna 2024

29.1.2024

V pátek 26. ledna 2024 se konalo mimořádné jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory České republiky. V úvodu jednání vystoupil prezident komory Jan Doležal, který připomněl hlavní důvod jednání, což je nespokojenost zemědělců s nynějším nastavením podmínek pro hospodaření v rámci České republiky ale i podmínek stanovených EU.

Následně vystoupil ministr zemědělství Marek Výborný, který se akce účastnil jako host. Ten přítomné seznámil s výsledky z jednání Rady ministrů a současně také shrnul posun v oblastech a prioritách na národní úrovni, a to nejenom od doby jeho působení v resortu. Z jednání Rady pro zemědělství a rybolov dne 23. ledna t. r. vyzdvihl načtení svého iniciativního mimořádného bodu o snížení kontrol v systému AMS, k němuž se přidalo všech 27 členských států. I přes zavedení tohoto systému trápí množství kontrol zemědělce napříč celou Evropou, u nás se jejich objem zvýšil dvojnásobně a například v Lucembursku až pětinásobně. Dalším bodem jednání byl bezcelní dovoz komodit z Ukrajiny. Zde ministr Výborný požaduje před jejím dalším prodloužením v červnu po Evropské komisi zpracování dopadové studie, abychom věděli, jak tato forma pomoci ovlivnila či zasáhla evropský trh. Zastává názor, že pokud Ukrajina bude i nadále dovážet na náš trh komodity, musí pro jejich pěstování uplatnit stejná pravidla jako jsou v EU. Dle průběhu jednání si je toho komisař Janusz Wojciechowski vědom, proto u komodit jako je cukr, kuřecí maso, olejniny, aj. budou zohledněny problémy, které bezcelní dohoda způsobila.


Poté ministr hovořil k tématům na národní úrovni. Přehled začal informací k novele zákona o ochraně půdy, která je momentálně v Poslanecké sněmovně ve druhém čtení. Zde ministr trvá na ustanovení ochrany půdy s bonitou 1 a 2 proti průmyslové zástavbě. Dále mluvil o výši národních dotací a podpor v roce 2024, která je alokována na 2,5 mld. Kč a o udržení 65 % kofinancování v projektech PRV, což reálně znamená oproti minulosti podporu cca 4 mld. Kč/rok. Následně zmínil snahu o odsunutí pravidel erozní ohroženosti v rámci DZES 5, pokud se neschválí nyní v rámci modifikace Strategického plánu, bude žádat pro první rok platnosti uplatnění režimu bez sankce. Poté připomněl výši pachtovného na státní půdě, která je nově nastavená podle výrobních oblastí a jako taková není nikde nad úrovní komerčního pachtu. Přislíbil také vyplácení záloh dotací za rok 2024. Pokračoval připomínkami Komise k Programu na podporu zemědělství na venkově, ke kterým již byla odeslaná odpověď. Technicky vzato, k prokázání vyplacení podpory konkrétnímu zaměstnanci bude na jeho výplatní listinu přidána kolonka, kde bude zobrazena výše podpory, protože nejde o podporu podniků. Nyní se čeká na vyjádření EK, i přesto pokud bude letos schválená notifikace, bude vlastní podpora vyplácena až v roce 2025. Zdůraznil také, že v rámci podpor PGRLF je investiční podpora na stroje (až 15 mil. Kč/žadatel) a na nemovitosti (až 75 mil. Kč/žadatel) zakotvena až do ledna 2030. Na závěr svého vystoupení ministr doporučil připravit se na jednání o nové podobě Společné zemědělské politiky po roce 2030, která začnou v letošním roce.

Poté proběhlo jednání mezi členy představenstva a dozorčí rady, ve kterém vystoupili všichni přítomní, aby vyhodnotili situaci zemědělců ve svých regionech a za své organizace a jejich ochotu podpořit národní a celoevropské demonstrace a protestní jízdy. Mezi členy panuje shoda, že zemědělci jsou připraveni vyjádřit nespokojenost. Po všeobecné dohodě je však nyní do 1. března otevřen pro ministra Výborného mandát k odborným i politickým jednáním tak, aby měl možnost zajistit pro sektor maximum možného. Představenstvo a dozorčí rada se také vyjádřily k aktivitám některých skupin, včetně veřejných výzev zpochybňujících činnosti AK ČR a jednomyslně podpořili aktivity a činnost vedení AK ČR.

Jednání se zúčastnilo 23 členů představenstva (6 členů omluveno) a 8 členů dozorčí rady (3 členové omluveni).

Představenstvo AK ČR v rámci mimořádného jednání přijalo tři následující usnesení:

Usnesení č. 1, k udělení mandátu ministrovi zemědělství pro vyjednání rychlé pomoci sektoru v termínu do 1. března 2024

Představenstvo AK ČR po projednání aktuální situace v tuzemském agrární sektoru, požadavků definovaných v Olomoucké výzvě AK ČR, schválené sněmem AK ČR dne 25. května 2023, Táborské výzvě OAK Tábor, schválené v rozšířené podobě představenstvem AK ČR dne 13. prosince 2023, na základě průběžných jednáních s ministrem zemědělství Markem Výborným, po aktuální diskusi k zásadním tématům a dosaženým dílčím výsledkům, ukládá prezidentovi a vedení AK ČR intenzivně jednat s ministrem zemědělství tak, aby měl možnost prosadit a obhájit priority na úrovni vlády ČR a vládní koalice, a to v termínu do 1. března 2024 včetně. 
Na základě dosažených jednání bude následně na úrovni představenstva rozhodnuto o dalším postupu komory s tím, že v případě většinového nesplnění požadavků přistoupí AK ČR s dalšími organizacemi k uspořádání protestů zemědělců v celorepublikovém rozsahu s cílem jednotně se přihlásit o své požadavky. 
Mezi nejdůležitější témata k řešení momentálně patří, v rámci modifikace Strategického plánu, změnit parametry redistributivní platby, posunout účinnost změny DZES 5 na erozi a upravit ekoplatbu v parametru plochy zcela mimo produkce za plodiny vázající vzdušný dusík. Dále je to co nejrychlejší spuštění podpory zaměstnanosti na venkově formou slevy sociální pojištění a navýšení národních dotací.

Usnesení bylo přijato všemi 23 hlasy přítomných členů představenstva a 8 hlasy přítomných členů dozorčí rady. Nikdo se nezdržel a nikdo nebyl proti.


Usnesení č. 2, k projednání evropských protestů na úrovni rozšířeného jednání agrárních komor ve dnech 12. – 13. února 2024 v Polsku

Představenstvo AK ČR, vědomo si závažnosti situace na agrárním trhu České republiky, přesahu problémů na úroveň EU a projevů nespokojenosti a protestů probíhajících v mnoha zemích EU, ukládá prezidentovi AK ČR projednat na úrovni rozšířeného setkání agrárních komor zemí V4 realizaci celoevropských protestů, jako projevu zásadní nespokojenosti se současnou Společnou zemědělskou politikou EU a jejích neuvážených dopadech do agrárního sektoru, včetně snížení neúměrných a zatěžujících ambicí Green Dealu a jeho v dnešním pohledu neuvážených opatření tak, aby jeho nadměrně ambiciózní plány nepoškozovaly samotnou existenci zemědělců. Dalším zásadním požadavkem, při plné podpoře Ukrajiny ve válce proti ruskému agresorovi, je regulace dovozů a odčerpání zemědělských komodit ukrajinského původu, které dlouhodobě podráží ceny a odbyt produkce EU vyráběné ve výrazně vyšších standardech kvality a péče o krajinu. V tomto bodě požadujeme revizi bezcelního dovozu z Ukrajiny, který končí 5. června 2024, podporu exportu přebytkových komodit do třetích zemích a dočasné navýšení spotřeby obilovin a olejnin v rámci obnovitelných zdrojů. Neméně důležité je také přenést na úroveň Evropské komise silnou znepokojenost zemědělců s trvale rostoucími nároky, projevujícími se v nadměrné administrativě, která již dávno přesáhla únosnou úroveň. V případě shody nevládních agrárních organizací k uspořádání akce evropského rozměru je těmito koordinovanými veřejnými protesty upozornit na nadále neudržitelnou situaci v sektoru a otevřít tak diskusi k okamžitým řešením a pomoci.

Usnesení bylo přijato 22 hlasy přítomných členů představenstva a 7 hlasy členů dozorčí rady, zdržel se 1 člen z představenstva a 1 člen dozorčí rady. Nikdo nebyl proti.


Usnesení č. 3, k plné podpoře vedení AK ČR

Představenstvo a dozorčí rada AK ČR, složené z jednotlivých členů vzešlých z primárních voleb a voleb řádného sněmu v květnu 2023, jako nejvyšší statutární orgány po sněmu AK ČR, vyjádřily plnou a jednohlasnou podporu stávající činnosti vedení AK ČR, tedy prezidenta a všech viceprezidentů. 
Potvrzují tím silnou a jednomyslnou podporu jejich mandátu pro jejich současnou činnost v obhajobě cílů členské základny, a to až do dalšího volebního sněmu v roce 2026. 
Zároveň důrazně vyzývají autory a signatáře různých protestních dopisů, které rozesílají veřejně i do členské základny AK ČR, aby toho bezodkladně zanechali, protože svým konáním poškozují celou AK ČR a její sílu vyjednat priority, které stanovil sněm AK ČR.

Usnesení bylo přijato všemi 23 hlasy přítomných členů představenstva a 8 hlasy přítomných členů dozorčí rady. Nikdo se nezdržel a nikdo nebyl proti.

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A