Ptačí chřipka byla potvrzena i v hale s genetickým zdrojem nosnic na Třebíčsku

29.2.2024

V rámci ohniska ptačí chřipky v komerčním chovu drůbeže společnosti Líheň Studenec ve Vanči na Třebíčsku v Kraji Vysočina byla nákaza potvrzena také v hale s 13 000 nosnic, z nichž část se řadí do takzvaného genetického zdroje. Ptačí chřipku H5N1 potvrdilo vyšetření v národní referenční laboratoři – Statním veterinárním ústavu v Praze. Vzhledem k tomu, že nákaza pronikla i do této části chovu, bude nutné utratit i nosnice v této hale.

Pro vysokou hodnotu chovu nosnic uplatnila před dvěma týdny (14. 2.) při vyhlášení ohniska ptačí chřipky Státní veterinární správa (SVS) výjimku právě na zmíněnou halu s chovatelsky významným genetickým zdrojem nosnic, která v tu dobu nebyla nákazou zasažena. Od té doby se pravidelně monitoroval zdravotní stav drůbeže a probíhalo opakované vyšetřování vzorků z chovu na ptačí chřipku.

„Přes veškerou snahu o zachování tohoto cenného chovu bohužel nyní vyšetření potvrdilo, že nákaza pronikla i do haly s genetický zdrojem, takže bude nutné přistoupit k utrácení. Z 15 vyšetřovaných vzorků uhynulých kusů drůbeže jich byla nákaza potvrzena u 12. Utracení slepic v hale začne zítra,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Před 14 dny muselo být na stejném hospodářství ze stejného důvodu usmrceno zhruba 11 500 nosnic v rozmnožovacím chovu.

„Chovatelům poskytneme podle zákona kompenzaci za nutnou likvidaci chovu, jde o mandatorní výdaj. Bohužel, v takové situaci není možné chov zachránit a je nutné co nejrychleji zabránit dalšímu šíření nákazy. Pro letošek máme pro tyto účely na odškodnění chovatelů připravených 240 milionů korun, v případě zhoršení epidemie bychom požádali o navýšení rozpočtu,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Ve Vanči byl virem zasažen šlechtitelský, prarodičovský a rodičovský chov kura domácího nosného typu o 13 000 kusech, z toho je 2 500 kusů zařazeno v genetických zdrojích. Je to cenná drůbež, která je výsledkem dlouhodobé šlechtitelské práce. Ve srovnáním s cenou běžných užitkových slepic v chovech s produkcí konzumních vajec je chovná hodnota asi 7x vyšší. Výše odškodného proto bude odpovídat této vyšší hodnotě.

Šlechtitelský a rozmnožovací chov kura domácího v podniku Líheň Studenec, s.r.o., je na velmi vysoké úrovni, obdobný chov v jiných evropských zemích není, a drůbež z tohoto chovu je známá v Evropě, Asii i Americe.

Od začátku letošního roku SVS eviduje pět ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky subtypu H5N1 v komerčních velkochovech drůbeže a 21 ohnisek v nekomerčních malochovech. Vedle toho se ptačí chřipka letos objevila také u volně žijících ptáků, a to v šesti případech.

V souvislosti s aktuální vlnou ptačí chřipky Státní veterinární správa opětovně vyzývá chovatele drůbeže, aby důsledně dodržovali pravidla biologické bezpečnosti, zejména aby bránili kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky, kteří jsou zdrojem nákazy.

Zdroj: Státní veterinární správa
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A