Liberecký kraj vyhlašuje soutěž Výrobek roku. Zájemci se mohou hlásit do 1. dubna

4.3.2024

Desítky lahůdek a laskomin rozličných chutí a vůní s jasným regionálním původem. To přináší soutěž Výrobek roku Libereckého kraje, jejíž dvacátý ročník nyní startuje. Vyplněnou přihlášku je možné předat Agrárnímu poradenskému a informačnímu centru Libereckého kraje do 1. dubna.

„Soutěž vnímám jako významnou podporu lokálním potravinářům a zemědělcům. Nejde jen o těch několik oceněných, jde o zviditelnění celého tématu lokální produkce, lokální spotřeby, krátkého dodavatelského řetězce, ale také o propagaci všech lokálních producentů a jejich ekonomický význam pro celý Liberecký kraj,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

„Regionální výrobky jsou významným doplňkem potravinářského sortimentu na našem trhu. Jejich nákupem podporujeme české hospodářství a české farmáře, kteří se podílejí na zachování zemědělského rázu naší krajiny,“ dodal předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.

Do soutěže se mohou přihlásit fyzické osoby oprávněné k podnikání nebo právnické osoby se sídlem podnikání na území Libereckého kraje. V případě sídla mimo něj musí produkt alespoň ve výrobně v Libereckém kraji vzniknout.

Výrobci mohou přihlásit maximálně deset potravin. Nelze však přihlásit výrobek, který již v minulosti ocenění získal. Neplatí se žádný registrační poplatek. Ocenění Výrobek roku Libereckého kraje platí pro produkt po celou dobu jeho výroby, tedy i v dalších letech (za předpokladu dodržení stejného složení a postupu produkce).

Hodnocení přihlášených výrobků se uskuteční 9. dubna v sídle Agrárního poradenského a informačního centra Libereckého kraje, které soutěž pro Liberecký kraj organizuje. Slavnostní předání ocenění Výrobek roku se koná tradičně na Krajských dožínkách, a to 31. srpna ve Frýdlantu.

„I v letošním ročníku se uskuteční ochutnávky oceněných výrobků, kterých uspořádáme po celém Libereckém kraji deset. Na první se můžete těšit 18. dubna v rámci Zemědělské olympiády ve Frýdlantu, na další pak 18. května v rámci akce Krajský den včely v Oldřichově v Hájích,“ dodal Václav Židek.

Web Agrárního poradenského a informačního centra Libereckého kraje se nalézá na adrese www.apic.cz. Další informace, přihlášky do soutěže a termíny plánovaných ochutnávek oceněných výrobků lze zhlédnout na odkazu www.vyrobek-roku-lk.cz.

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A