Krajský úřad hostil mysliveckou konferenci, osobností roku zvolila Jaroslava Žáka

11.3.2024

Každoroční mysliveckou konferenci opět uspořádal Liberecký kraj spolu s Českomoravskou mysliveckou jednotou, Okresním mysliveckým spolkem v Jablonci nad Nisou. Konala se  9. března přímo v budově krajského úřadu a záštitu nad ní převzal Václav Židek, radní kraje, pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství.

V úvodu radní Židek poděkoval všem myslivcům za jejich práci, které se věnují ve svém volném čase, a také za to, že řeší zodpovědně činnosti spojené s bojem proti africkému moru prasat a jeho šíření, a to hlavně s ohledem na čas, který je to stojí a je na úkor jejich soukromého života a času stráveného s rodinou.

Dále se vyhlašoval výsledek ankety Osobnost Libereckého kraje v myslivosti, jejímž smyslem je od roku 2018 ocenit aktivity v oblasti myslivosti – péči o přírodu, o zvěř a o les, výchovu a vzdělávání dětí a mládeže, výzkum a propagaci. Cení se také podání mimořádných výkonů nebo dosažení významných úspěchů v myslivosti, činnost představující pro Liberecký kraj, popřípadě Českou republiku výjimečný přínos a celoživotní dílo v myslivosti.

V letošním ročníku ankety se onou osobností stal Jaroslav Žák. Své ocenění věnoval všem myslivcům. „Byl zvolen pro jeho celoživotní aktivní činnost v myslivosti. Do dnešní doby učí adepty na první lovecký lístek i myslivecké hospodáře. Nikdy žádnému z nich neodmítne svou pomoc a se spoustou z nich je v kontaktu i po ukončení kurzu. Jedná se o člověka, který vždy vystupoval a propagoval dobré jméno české myslivosti nejen v rámci Českomoravské myslivecké jednoty, ale i mezi širší laickou veřejností,“ uvedl Václav Langr, předseda Okresního mysliveckého spolku Jablonec nad Nisou.

Po vyhlášení této ankety začala první přednáška O zvěři, lovu a myslivosti v Jizerských horách. Hovořil Libor Dostál z Lesů České republiky, lesní správy Jablonec nad Nisou. Další příspěvek od Tomáše Cýruse, mysliveckého hospodáře a referenta Městského úřadu Frýdlant, byl o praktických zkušenostech a dopadech nemoci afrického moru prasat v zasažených oblastech Frýdlantska a Českolipska. Moderní trendy v taxidermii přiblížil Ondřej Salaba z Katedry myslivosti a lesnické zoologie Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. Poslední přednáška Pavla Scherera, chovatele srnčí zvěře, byla na téma fenoménu parožení srnčí zvěře v teorii a praxi. V průběhu celé konference byla možnost prohlédnout si vystavená díla malíře zvěře Jiřího Židlického.

„Loni jsme společně oslavili so let Českomoravské myslivecké jednotyna Sychrově. Jsem rád, že jsem mohl pomoci s organizací a svým dílem podpořil oslavu tohoto významného výročí. Oslavy byly pro veřejnost skvělou možností poznat více myslivost a lesnictví, byla to skvělá prezentace, která se organizátorům velmi povedla a měla dobrou zpětnou vazbu od návštěvníků. Každý rok se potkáváme na spolupořádané myslivecké konferenci, kde se vždy snažíme najít zajímavá témata s potenciálem přinést lepší praxi do každodenního výkonu myslivosti," prohlásil radní Židek.

DSC 0489

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A