Africký mor prasat stále obchází regionem. Krajská veterinární správa zavedla nová opatření

15.3.2024

Divoké prase, u kterého byl laboratorním vyšetřením potvrzen virus afrického moru prasat, odstřelili minulý týden myslivci v oblasti Horního Vítkova. Krajská veterinární správa SVS pro Liberecký kraj proto komisi Evropské unie podala návrh na rozšíření současných uzavřených pásem I a II. Po schválení návrhu a vyhlášení unijní komisí budou pro uvedené oblasti platit příslušná mimořádná veterinární opatření krajské veterinární správy.

Zároveň veterinární správa, ústřední veterinární správa i ministerstvo zemědělství zavádí v obou uzavřených pásmech některá opatření, která ve svém důsledku budou mít dopad na režim v oblastech s africkým morem prasat, jimiž jsou Frýdlantsko, Liberecko i Českolipsko. První z nich je zákaz přesunu domácích prasat z celého území republiky na takzvaná dočasná hospodářství do uzavřeného pásma II. „Jde o případy, kdy si občan kupuje prase pro vlastní potřebu, tedy k domácí porážce – lidově zabijačce. Leckdy jsme prasata nemohli na uváděných adresách často dohledat, což je z hlediska potřebného přehledu o prasatech v uzavřeném pásmu II bezpodmínečně nutné,“ objasnil Roman Šebesta, ředitel Krajské veterinární správy SVS pro Liberecký kraj.

Komerční chovatelé prasat v uzavřeném pásmu I, kteří jsou pod pravidelným dozorem veterinární správy a kteří mají biologickou ochranu ve svých chovech na patřičné úrovni, nemusí již při přesunech prasat žádat o veterinární osvědčení. Postačí elektronické ohlášení přesunu krajské veterinární spávě. Sníží se tak administrativní a finanční zátěž.

Ti chovatelé prasat v uzavřeném pásmu II, kteří budou přesouvat prasata na porážku, budou muset naopak o veterinární osvědčení k přesunu žádat a přesunovat svá prasata až po jeho potvrzení krajskou veterinární správou. Důvodem je nedostatečná biologická bezpečnost v řadě chovů prasat a nutnost k produktům z prasat pocházejících z tohoto pásma rozhodovat na jatkách v jiném režimu.

V uzavřeném pásmu I a uzavřeném pásmu II se zvýšilo zástřelné u divokých prasat o hmotnosti 80 kilogramů a vyšší. Podmínkou je, že tato prasata budou odevzdána do asanačního podniku. Jde o další opatření ke snížení populace prasat v uvedených oblastech.

„Obáváme se dalšího šíření afrického moru prasat  směrem k Rynolticím a Hrádku nad Nisou, ale také věříme, že vzhledem k stabilní situaci na Českolipsku navrhneme, pokud se neobjeví další nakažené prase, komisi Evropské unie v květnu zrušení uzavřeného pásma I i uzavřeného pásma II v této oblasti," uzavřel Šebesta.

TZ: Krajská veterinární správa SVS pro Liberecký kraj

Mapa 2

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A