O kvetoucí krokusy v Lukášově pečují skautky. Letos je předběhli divočáci

4.4.2024

Jaká je oblíbená pochoutka divokých prasat? Cibulky šafránu. Potvrdilo se to na krokusových lukách v Lukášově mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Zjistily to členky oddílu vodních skautek z Liberce, které tu mapují výskyt a množství těchto rostlin. Ukázalo se totiž, že v místě růstu mnoha rostlin zejí díry v zemi a okolí je náležitě rozryté.

O tuto přírodní památku pečují skautky ve spolupráci s Libereckým krajem v rámci takzvaného patronátu, jehož prostřednictvím v rámci celé země členové oddílů pečují o kousky krajiny, které si sami vyberou; více informací se nalézá na odkazu https://www.skautskyinstitut.cz/patronaty. „I po útoku divokých prasat skautky napočítaly 1646 kvetoucích rostlin,“ sdělil popsal Radomír Studený, odborný pracovník ochrany přírody krajského úřadu.

Za lukášovskými šafrány lidé s oblibou vyráželi lidé už mezi světovými válkami; přírodní památka byla vyhlášena roku 1946. Liberecký kraj nechává od roku 2016 louky spásat ovcemi za vydatné podpory pasáčkových borderkolií. Předtím se luka v posledních dvaceti letech obhospodařovala pouze kosením, což způsobilo ochuzení o množství lučních bylin a trav a také postupný úbytek zde chráněných šafránů.

„Čtyřnohé sekačky mívají v Lukášově práci zhruba na čtrnáct dní a pochroupat mají 1,1 hektaru travních porostů. Spásání představuje účinnou formu hnojení. Klíčovými pomocníky jsou brouci, například chrobák lesní, kteří se snaží ovčí trus zakopat do země a posléze do něj naklást svá vajíčka. Jejich snaha se rozmnožit zároveň znamená nakypření a pohnojení půdy, která je zde na živiny přirozeně chudá,“ přiblížil Václav Židek, krajský radní pro resort zemědělství a životního prostředí.

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A