Žáby cestují přes silnice k rybníkům. Lidé kradou značky, které na ně řidiče upozorňují

5.4.2024

Již více než dva a půl tisíce žab a čolků dokázali při jejich jarním putování za rozmnožováním bezpečně přenést dobrovolníci tak, aby tito tvorové neskončili pod koly aut cestou k životadárné vodě.

Na několika kritických úsecích silnic, které lemují bílé zábrany, hlídkují ve spolupráci s Libereckým krajem za přispění Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky členové Českého svazu ochránců přírody, místní organizace Aron, kteří několikrát denně kontrolují bariéry a kyblíky, kam obojživelníci padají. Ty poté vyberou, zapíší jejich počty a bezpečně je přenesou přes vozovku, kde se opět vydají na cestu k rybníku.

Nejčastějšími migranty jsou ropuchy obecné a skokani, dále čolci: obecný, horský a velký,“ sdělil Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství. „O žábách a čolcích se v posledních letech hovoří jako o nejvíce ohrožené skupině živočichů v Česku. Citlivě totiž reagují na přicházející změnu klimatu, intenzivní zemědělství či úbytek hmyzu, který pro ně představuje potravu.“

Pracovníky, kteří pomáhají žábám a čolkům na jejich cestách, však trápí jeden nešvar. „Na tyto úseky upozorňují řidiče také přenosné výstražné dopravní značky s žabí siluetou. Ty kromě obojživelníků mohou dopomoci i k větší bezpečnosti dobrovolníků, kteří je přenáší. Značky ale bohužel od silnic mizí. Hned dvě někdo zcizil u bariéry pod kopcem Tlustec u Jablonného v Podještědí,“ posteskl si Radomír Studený, odborný pracovník ochrany přírody krajského úřadu.

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A