Klimatická změna a lokální zemědělství. To jsou témata květnové výstavy na kraji

30.4.2024

Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů. Tak se jmenuje výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

„Ačkoliv za uplynulých třicet let Česká republika dosáhla nebývalého rozvoje v téměř všech odvětvích lidského snažení, jedno se nelepší, ba co víc, je na hraně kolapsu. Stav naší půdy a potažmo celé krajiny je v důsledku špatné zemědělské praxe alarmující. Schopnost půdy zadržovat vodu je na 53 % svého potenciálu, biodiverzita téměř všech řádů trvale klesá, erozí je ohrožena většina české půdy, čtyřicet procent monitorovaných podzemních vrtů vykazuje nadlimitní koncentrace syntetických pesticidů ve vodě,“ uvedl Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Dobrá správa půdy a krajiny přitom představuje klíčový nástroj k přizpůsobení se probíhajícím klimatickým změnám, ale především udržitelnějšímu zajištění potravin i pro budoucí generace. Podíl propachtované zemědělské půdy na celkové obhospodařované ploše je v českém zemědělství jedním z nejvyšších ze zemí Evropské unie, a třebaže v posledních letech vlivem nákupů půdy zemědělskými podniky ale i spekulanty poměrně významně klesá, stále představuje více než dvě třetiny. Jde o obrovskou příležitost, kterou mohou vlastníci půdy využít a po „svých“ zemědělcích požadovat dobrou správu jejich majetku.

Nástrojů na zlepšení stavu půdy a krajiny je mnoho, analyzoval a zkoumal je tým v rámci projektu Posílení resilience venkova prostřednictvím aktivizace lokálních aktérů a vlastníků půdy. Výstava shrnuje výsledky několikaletého výzkumu včetně příkladů dobré a špatné praxe.

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
10°C / 20°C

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A