V Libereckém kraji zasedala Hodnotitelská komise. O prestižní ocenění Regionální potravina zabojovalo 37 výrobců
28.5.2025
Spotřebitelé v Libereckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se zde do soutěže přihlásilo 37 místních výrobců se 105 produkty. Komisi zaujaly pšeničný kvasový chléb z Pekárny 42 gramů, medový řez od Jany Žloutkové z Jablonce nad Nisou anebo Jablko-hruška šťáva 100% od společnosti Stará dáma. Šestnáctý ročník soutěže se koná ve všech krajích České republiky.
Hodnotitelská komise se sešla v Liberci a značku Regionální potravina Libereckého kraje navrhla pro rok 2025 udělit těmto výrobkům:
KATEGORIE | VÝROBEK A VÝROBCE |
Masné výrobky tepelně opracované |
SELSKÉ KRŮTÍ PRSO PROMINENT CZ |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, čerstvé maso a masné polotovary |
PICANHA ILONA KODÝMOVÁ, KLÍČNOV FARMA VOJTĚŠKA |
Sýry včetně tvarohu |
KOZÍ TVAROH Z NOVÉHO DVORA PaedDr. Ing. MILENA KREJZOVÁ, SOSNOVÁ KOZÍ FARMA NOVÝ DVŮR |
Mléčné výrobky ostatní |
OVČÍ JOGURT MICHAL SABÁČEK, NOVÁ VES OVČÍ FARMA A SÝRÁRNA SABÁČKOVI |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
PŠENIČNÝ KVASOVÝ CHLÉB „PEKÁRNA 42 GRAMŮ“ BOCHNÍK CHLEBA PEKÁRNA 42 GRAMŮ |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
MEDOVÝ ŘEZ JANA ŽLOUTKOVÁ, JABLONEC NAD NISOU JANINY DOBROTY |
|
JABLKO-HRUŠKA ŠŤÁVA 100% STARÁ DÁMA |
Ovoce a zelenina ve zpracované nebo čerstvé formě |
SAMIR KYSANÉ ZELÍ VE SLANÉM NÁLEVU SAMIR KYSANÉ ZELÍ |
Ostatní |
VEJCE ZE STATKU ING. PETR MACHÁČEK, HUNTÍŘOV STATEK U MACHÁČKŮ |
„Ocenění Regionální potravina je pro zákazníky především známkou garance původu a kvality výrobku. Velkým přínosem je jistě možnost představit naše produkty novým zákazníkům prostřednictvím ochutnávkových akcí,“ uvádí David Erlebach ze společnosti Mléko Jeřmanice k ocenění Regionální potravina Libereckého kraje.
V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v Liberci v rámci Dne regionálních potravin Libereckého kraje ve čtvrtek 11. 9. 2025.
„Mám velkou radost, že se v letošním roce do soutěže Regionální potravina Libereckého kraje přihlásilo o osm výrobců více než vloni. Celkem jsme evidovali 37 přihlášených výrobců se 105 výrobky, což je úžasné číslo. Zájem byl rovnoměrně rozložen napříč všemi kategoriemi. Velice mě také potěšil vysoký podíl nových účastníků, což je významný ukazatel rostoucího zájmu o značku Regionální potravina mezi lokálními producenty, kteří nabízejí to nejlepší z našeho kraje,“ zhodnotil výsledky Václav Chábera, koordinátor soutěže Regionální potravina Libereckého kraje.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
30.05.
10°C / 18°C
31.05.
12°C / 24°C
01.06.
13°C / 26°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A