Zájem o značku Regionální potravina lámal rekordy i letos
19.8.2025
Letošní 16. ročník soutěže o prestižní značku kvality Regionální potravina znovu ukázal její význam v oblasti regionální výroby produktů. Počet žadatelů i přihlášených výrobků oproti loňskému roku opět mírně vzrostl. To potvrzuje, že značka Regionální potravina dlouhodobě přináší lokálním výrobcům potravin známku nejvyšší kvality, regionálního původu a tradice a představuje žádanou pomoc také v propagaci regionální produkce.
„Letošní počet přihlášených výrobců a výrobků opět překonal loňský rekordní ročník. Jsme velmi rádi, že tento trend pokračuje a svědčí o popularitě ocenění Regionální potravina. Letos soutěžilo celkem 496 výrobců s 1 911 produkty, což představuje oproti loňskému roku, kdy bojovalo 470 výrobců s 1867 produkty, další nárůst," uvádí Kateřina Ratajová, ředitelka Odboru administrace podpory kvalitních potravin Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Nejvíce soutěžících bylo z Ústeckého a Olomouckého kraje a v nejvyhledávanější kategorii Nápoje bylo celkově přihlášeno 307 výrobků.
Klíčový přínos ocenění značkou kvality je především v oblasti ekonomické a agroenvironmentální. Vítězové minulých ročníků soutěže potvrzují, že získání ocenění má pozitivní vliv na zvýšení poptávky a prodeje jejich výrobků. Poslední měření ukázalo, že podle 82 procent oslovených výrobců lidé více nakupují jejich oceněný výrobek a zaznamenali i vyšší poptávku. „Cílem soutěže je seznámit veřejnost nejen s nejlepšími lokálními potravinami z našich krajů ale také s benefity a přínosy lokální produkce. Podstatnou součástí je doprovodná komunikační a edukační kampaň, ve které představujeme nejen samotnou soutěž a značku Regionální potravina, ale především důvody, proč si mají spotřebitelé produkty s jejím označením vybírat," upozorňuje Kateřina Ratajová a doplňuje: „Za uplynulých 15 let se výrazně zvýšilo povědomí a důvěra ve značku jak u spotřebitelů, tak u samotných výrobců. Díky tomu se značka stala důvěryhodným symbolem kvality a regionálního původu."
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství a probíhá ve všech krajích České republiky. Soutěžit mohou výrobci malých a středních zemědělských nebo potravinářských podniků. Ocenění se uděluje bezplatně jednou ročně v 9 kategoriích na základě vítězství v soutěži v daném kraji. Ocenění uděluje ministr zemědělství s dobou platnosti na čtyři roky. Značka Regionální potravina tak přináší lokálním výrobcům určitý druh exkluzivity a prestiž.
SZIF tuto značku spravuje a stará se také o propagaci oceněných regionálních výrobků. V komunikačních kampaních realizuje řadu aktivit na úrovni regionu i celorepublikového dosahu – například product placement v oblíbených televizních pořadech, motivační soutěže, ochutnávky v regionech či účast na významných kulturních akcích. V nejbližší době to je účast na veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích a na Dožínkových slavnostech v Praze na Výstavišti Holešovice. Komunikační podpora tak míří na konkrétní vítěze a dokáže tak mnohem lépe představit jejich příběh a přiblížit ho veřejnosti.
„Značkou Regionální potravina se oceňuje kvalitní lokální produkce už od roku 2010. Podpora kvality potravin je pro nás dlouhodobou prioritou a těší nás, že zájem o získání tohoto ocenění stále roste," říká generální ředitel SZIF Petr Dlouhý a doplňuje: „Veřejnost seznamujeme s kvalitní místní produkcí i prostřednictvím dalších značek – KLASA, biolist, biozebra, Chráněné zeměpisné označení (CHZO), Chráněné označení původu (CHZP) a Zaručená tradiční specialita (ZTS)."
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
18.08.
12°C / 25°C
19.08.
14°C / 26°C
20.08.
14°C / 27°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A