Ministerstvo zemědělství usnadnilo život malým zemědělcům: zjednodušilo prodej drůbežího masa ze dvora. Chystá i změny prodeje u malovýrobců
17.9.2025
Ministerstvo zemědělství (MZe) upravilo vyhlášku o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty. Na základě této změny mohou od začátku září letošního roku drobní farmáři prodávat místním maloobchodům nebo přímo spotřebiteli 2000 kusů drůbeže za jeden rok. MZe rovněž připravuje rozšíření prodeje masa z menších provozoven.
„Přímý prodej spotřebiteli, na trhu nebo do místních obchodů, takzvaný prodej ze dvora, je jednou z možností, jak si mohou drobní zemědělci zvýšit příjmy. Často prodávají vysoce jakostní produkty v biokvalitě. Podpora malých zemědělců zároveň pomáhá i rozvoji celého venkova. Proto jsme upravili vyhlášku, která zvyšuje počty prodávané drůbeže a také upřesňuje prodej vajec,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
Drobní farmáři, kteří nemají na svém hospodářství zpracovnu masa ani jatka, mohli doposud prodávat přímo zákazníkům nebo v místních obchodech buď jatečně opracované trupy z 10 krůt, nebo 35 hus, případně 35 kachen, či 35 kusů ostatní drůbeže za týden. Po novele vyhlášky o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty mohou od začátku letošního září prodat až 2 tisíce kusů drůbeže, bez ohledu na druh, za rok. Novela také prodloužila lhůtu pro dodání vajec spotřebiteli na 28 dní od snůšky. Dosud to bylo 21 dní. Vyhláška zpřesnila, že ze dvora může být prodáno až 6 tisíc vajíček za měsíc. Maso z nutrií už není možné ze dvora prodávat, protože to neumožňuje novelizovaný veterinární zákon.
MZe rovněž chystá novelu vyhlášky o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky. Důvodem navrhované úpravy je rozšíření možnosti maloobchodních potravinářských podniků a chovatelů drůbeže a králíků při dodávání potravin, a to při zachování veterinárních a hygienických standardů stanovených Evropskou unií. Malé farmy, které mají výrobnu masa a masných produktů a porážku, budou moci dodávat své výrobky až do vzdálenosti 100 kilometrů od své provozovny. Dosud mohou zboží prodávat do obchodů nebo na trzích pouze v rámci svého kraje a v sousedních krajích, což některé regiony znevýhodňovalo. Takto budou moci dodávat na trh až 10 tisíc kusů jatečně opracované drůbeže nebo 10 tisíc jatečně opracovaných trupů králíků ročně. Zjednodušením pro menší podniky také je, že v nich nebude probíhat veterinární prohlídka zvířat před a po poražení. Takto zpracované maso bude viditelně označené upozorněním, že produkty nebyly veterinárně vyšetřeny a jsou určeny po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele. Farma však bude muset být registrována u krajské veterinární správy a hygienu výroby v ní budou kontrolovat veterinární inspektoři. Chystanou novinkou také je, že malovýrobci budou moci dodávat pasterované mléko do školských, zdravotnických a sociálních zařízení, což dosud není možné. Novelizovaná vyhláška by podle předpokladů mohla nabýt účinnosti od začátku příštího roku.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
22.09.
11°C / 22°C
23.09.
9°C / 15°C
24.09.
7°C / 15°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A