Popularita biopotravin v ČR roste
6.6.2006
V českých bioprodejnách je zájem především o pečivo, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu. Mezi nejčastější zákazníky patří maminky s malými dětmi, mladé rodiny, manažeři a lidé se zdravotními problémy. Stoupá i počet nakupujících cizinců.
I přes nárůst obliby se však biopotraviny na celkové spotřebě potravin podílejí jen zhruba jednou desetinou procenta, přičemž každý obyvatel Česka utratí za biopotraviny ročně asi 35 korun, což jsou 3 % spotřeby průměrného obyvatele západní Evropy.
Rozhodující pro nákup je zatím cena biopotravin, která je u většiny o 30 až 50 % vyšší než u konvenčních potravin. Vyšší cenu ekologických výrobků ovlivňuje vložená vysoká přidaná hodnota. Produkují se v malých sériích, což zvyšuje náklad na jednotku, zvýšené jsou i náklady na dopravu a balení. Navíc se v ekologickém zemědělství nesmí používat minerální hnojiva, pesticidy, herbicidy, hormony a geneticky upravené organismy, což výrobu rovněž prodražuje. Ze studie, kterou provedl Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky, například vyplývá, že náklady na vypěstování jedné tuny pšenice nebo ječmene jsou v ekologickém zemědělství zhruba o čtvrtinu vyšší než v konvenčním zemědělství. Vyšší jsou i náklady v živočišné výrobě.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
28.04.

6°C / 17°C
29.04.

7°C / 18°C
30.04.

10°C / 22°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A