Látka EGCG urychluje spalování tuků

15.6.2006

O zeštíhlujících účincích pití zeleného čaje se diskutovalo již dlouho, nyní však byl tento předpoklad vědecky doložen: epigallokatechin galát, zkráceně EGCG, obsažený v zeleném čaji ochraňuje ve vyšší koncentraci před ztloustnutím. Pokusy na myších, které uskutečnili vědci z Německého institutu výzkumu výživy (DIfE) se sídlem v Postupimi prokázaly, že tyto tzv. polyfenoly redukují přírůstek tělesného tuku. Zvýšené spalování tuků Nejnovější výsledky výzkumné skupiny pod vedením profesorky Susanne Klaus ukázaly, že účinnost polyfenolů nesouvisí se zmenšením chuti k jídlu, ale naopak EGCG redukuje příjem živin ze střevního traktu a zvyšuje spalování tuků. Zdraví prospěšné polyfenoly Zelený čaj obsahuje velké množství polyfenolů, které mají početné pozitivní účinky na lidské zdraví. Není to jenom pozitivní vliv na snižování hladiny krevního tlaku a cholesterolu, ale také vliv na redukci tělesné hmotnosti. Ve snaze vyloučit vliv ostatních složek čaje, použili vědci extrakt ze zeleného čaje, který obsahoval přes 94 % EGCG. Tento extrakt byl v různých koncentracích podáván pokusným myším současně s krmivem bohatým na tuk. V porovnání s kontrolními zvířaty měly pokusné myši výrazně nižší hmotnost a snížený podíl tělesného tuku v organismu. Jak dalece jsou tyto výsledky aplikovatelné na lidský organismus musí být ještě objasněno. Aby lidé dosáhli stejně vysoké koncentrace EGCG jaká byla nastolena u pokusných myší, museli by denně vypít cca čtyři až pět šálků zeleného čaje.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A