S chlebem zdravě k ideální hmotnosti
            21.6.2006
            
            
            
Chléb platil, ačkoliv je základní potravinou, po celé roky za jednoho z původců nadváhy. Každá dieta téměř vylučovala chléb a sacharidy ze svého výživového plánu. A nyní je chléb uveden v internetovém lexikonu na druhém místě za vodou. 
Podle potravní pyramidy, kterou vytvořila Švýcarská společnost pro výživu (SGE) by mělo být každé hlavní jídlo doplněno přílohou obsahující škrob (brambory, čočka, rýže, těstoviny nebo 75 až 125 g chleba). Dvě porce sacharidů by měly podle doporučení být tvořeny celozrnnými výrobky. Zdravá výživa by měla být vyvážená. Potřeba energie by měla být v ideálním případě pokryta z 55 – 58 %  sacharidy, z 12 – 15 % bílkovinami a z 25 – 30 % tuky. 
Chléb, zejména celozrnný, obsahuje vedle 50 % sacharidů, bílkoviny, málo tuku a zejména vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Celozrnný chléb obsahuje také balastní látky, které se v naší moderní výživě vyskytují v nedostatečném množství. Balastní látky regulují trávení, povzbuzují činnost střev a prodlužují pocit nasycení.
Chléb jako jiné potraviny nezpůsobuje ani tloušťku, ani nezaručuje štíhlou linii. Pro správnou hmotnost je rozhodující, aby lidé konzumovali jen tolik energie, kolik jí ve skutečnosti potřebují. Chléb je chutný, vyvážený a poskytuje příjemný pocit nasycení. Proto doporučuje oddělení pro vědeckou výživu Vysoké školy v Münsteru všem, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet svoji hmotnost denně zkonzumovat 200 až 250 g celozrnného chleba. Kromě vyvážené stravy je velmi důležitý také dostatek pohybu. Profesor Schutz, vedoucí oddělení fyziologie University v Lausanne, doporučuje minimálně 3x týdně zařadit 30 minut pohybové aktivity.
            
Zdroj: uzpi
            Autor: redakce APIC
             
          
          
          
            
            
            
            
            
              Regionální potravina
              
              Projekt Ministerstva zemědělství
             
            
            
            
              Krajské informační středisko
              
              Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
              Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
             
            
            
            
              Tento projekt je podporován
              
              
             
            
            
           
          
          
          
            
            
              Novinky
              
                
                26.3.2025
                Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
                » více
               
             
            
            
            
              Sledujte TV APIC
              
             
            
            
            
              Počasí
              29.10.

4°C / 10°C
              30.10.

5°C / 13°C
              31.10.

2°C / 14°C
             
            
            
            
               
              Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A