Prezentaci českého venkova a zemědělství
17.8.2006
Prezentaci českého venkova a zemědělství
se na Frýdlantsku rozhodli udělat prostřednictvím Slavnosti sýra. Ta se koná 1. září ve Frýdlantě pod společným logem: Z louky na stůl. Počítá se s ochutnávkami různým druhů sýrů z kravského, kozího i ovčího mléka. Na celé akci se podílí Poradenské centrum pro venkov, Frýdlantsko, Občanské sdružení, MAS Frýdlatnsko, za podpory Liberského kraje , města Frýdlant a programu Leader.
Velmi zajímavý bude doprovodný program, kdy se zájemci mohou dozvědět víc o zpracování mléka na sýry. Budou se předvádět plemena koz a ovcí chovaných na Frýdlantsku. Prostřednictvím filmu se přítomní po stezkách dědictví podívají do dávných časů regionu a na závěr ochutnají sýry a víno, které k nim nejlépe ladí. Dojde i na burzu receptů na domácí speciality na sýry. Zcela vážně se počítá ale i s mini školením v oblasti legislativy pro zájemce o podnikání v gastronomii, cestovním ruchu na venkově. To vše má totiž jednoho společného jmenovatele: Udržitelný rozvoj venkova.
Zdroj: oaklbcjnc
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem