Houby a vitamin D
15.9.2006
Deficit vitaminu D u značné části populace se může, podle nedávných amerických výzkumů, vbrzku stát minulostí vzhledem ke zjištěním naznačujícím, že houby mohou být relativně významným zdrojem vitaminu D. Zpráva na toto téma autorů Calvo, M. et al. byla prezentována na výročním vědeckém fóru FDA v květnu 2006 (přístup přes http://www.fda.gov/). Předběžný výzkum naznačil, že jedna porce žampionů, vystavených bezprostředně po sklizni UV záření na dobu pěti minut obsahuje více než doporučované denní množství vitaminu D. Za normálních podmínek pěstování bez použití UV ozáření je množství vitaminu D v houbách zanedbatelné. Pro Austrálii, kde suplementy vitaminu D nejsou natolik běžné jako v USA, Evropě a Asii, je tento poznatek velmi důležitý, protože houby by se tak staly přírodním zdrojem potřebného vitaminu D. Přestože se jedná o výsledky předběžné, zvyšuje se reputace hub jako přírodního zdroje vitaminů a minerálních látek již v tomto stadiu výzkumu.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
28.04.

6°C / 17°C
29.04.

7°C / 18°C
30.04.

10°C / 22°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A