Souvislost vegetariánství a výše IQ

21.12.2006

Studie provedená na univerzitě v Southhampton naznačuje, že jedinci, kteří měli v dětství vyšší IQ se v dospělém věku mnohem pravděpodobněji stanou vegetariány. Do britské kohortové studie zahájené v roce 1970 bylo zapojeno 8 179 mužů a žen. Jejich IQ bylo měřeno ve věku deseti let. Z celkového počtu participantů bylo po dosažení věku 30 let 366 (4,5 %) vegetariánů, přičemž 122 jich připustilo, že jedí ryby a drůbež. Podle britské vegetariánské společnosti osoby konzumující ryby a/nebo drůbež nejsou považováni za vegetariány. Vegetariány se mnohem častěji stávaly ženy a osoby s vyšším akademickým nebo odborným vzděláním, ovšem IQ bylo statisticky velmi významným prediktorem vegetariánství i v případě neuvažování sociálních rozdílů. Spojitost mezi IQ a vegetariánstvím zůstávala stejně silná i při vyloučení konzumentů ryb a drůbeže. Vzhledem k tomu, že vegetariánská strava je spojována s nižším výskytem srdečních chorob, spekuluje se o tom, že tato skutečnost by mohla vysvětlovat spojitost mezi vyšším IQ v dětství nebo v adolescenci a sníženým rizikem koronárních srdečních onemocnění v dospělosti. Studie byla publikována v časopisu British Medical Journal http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=72823-vegetarian-iq0
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A