Zateplit domy a topit biomasou

6.2.2007

"Mezi nejproblematičtější oblasti patří zhoršující se stav ovzduší a klimatu Země. Hlavní příčiny vidím v rostoucím znečištění z dopravy a lokálních topenišť, v neefektivním zacházení s energií a nedostatečném využití obnovitelných zdrojů energie," říká Bursík.

Pro snížení emisí oxidu uhličitého chce ministerstvo změnit hned několik věcí. Stát bude dotovat zateplení budov nebo výměny oken, tím se uspoří energie. Ministerstvo chce zavést dotace pro domácnosti, které přestanou topit uhlím a nahradí je biomasou (dřevem, štěpkou, peletami) nebo solárními kolektory na ohřev teplé vody či tepelnými čerpadly. S tím souvisí i návrh na snížení DPH na dřevo a štěpku k vytápění domácností. Tyto obnovitelné zdroje mají začít konkurovat uhlí, plynu a elektřině. Podobný návrh už předložila skupina poslanců sněmovně.
Od ledna 2008 přibude daň za teplo z uhlí, plynu a elektřiny, o dva roky později pak chce ministerstvo další daň - za emise oxidu uhličitého. Její obdobu - poplatek za znečištění při topení uhlím, platí lidé už dnes.
Stát už také podle Bursíka nebude podporovat stavbu nových skládek a spaloven komunálního odpadu. Naopak podpoří třídění bioodpadu a budování kompostáren.

Zdroj: enviweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A