Liberecký kraj vydal „evropskou učebnici“ pro zemědělce

6.2.2007


Pro splnění tohoto cíle Liberecký kraj ve spolupráci s Regionální agrární radou Libereckého kraje v roce 2006 připravily celou řadu seminářů, na kterých nový systém podpor platný od roku 2007 přiblížily veřejnosti. Vydání publikace etapu seznamování s novými připravovanými podmínkami na nový systém, ukončuje,“ uvedl Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky. Podle něj nová strategie rozděluje disponibilní prostředky do 4 os:
Osa I se zaměřuje na podporu konkurenceschopnosti zemědělství, lesnictví a potravinářství a posílení dynamiky podnikání v těchto oborech; osa II je zacílena na zlepšování životního prostředí a krajiny podporou hospodaření s půdou v zájmu udržitelného rozvoje venkova, osa III se pak orientuje na diverzifikaci hospodářství venkova a podporu zlepšování kvality života ve venkovských oblastech. osa IV (Leader) umožní daleko větší zapojení venkovských partnerství do opatření výše uvedených os využitím principu „bottom – up“. .„V současné době jsou k dispozici materiály platné pro celou Českou republiku prezentované na různých internetových stránkách. Jedná se o materiály o obsahu až několika set stran. Pro řadu subjektů jsou však svým obsahem složité a málo přehledné. Proto základním požadavkem při vydání publikace bylo poskytnout informace o podporách přicházející v úvahu v Libereckém kraji a které by svým obsahem splňovaly požadavky na jednoduchou orientaci,“ vysvětlil Radim Zika. „Obsahem publikace tak nejsou podpory, o kterých je již předem známo, že nebudou subjekty v Libereckém kraji čerpány. Jedná se o formu učebnice pro agrární veřejnost, která poskytuje informace vztahující se k možným podporám. Dále pak k možnostem zakládání uskupení v rámci obcí a možností čerpání podpor na rozvoj venkovských oblastí z prostředků EAFRD,“ doplnil. Vedle tištěné publikace bylo současně vydáno 2500 kusů CD nosičů, které PowerPointovou prezentací obdobný obsah jako je tomu ve vydané publikaci.

Vyhlášení regionálních dotačních programů

2. 02. 2007 – Ministerstvo pro místní rozvoj na svých stránkách uveřejnilo zásady pro čerpání dotací z národních regionálních programů pro rok 2007 a oficiálně zahájilo sběr žádostí. Celkem bylo pro tyto regionální programy vyčleněno 815 milionů korun.

Města, obce a podnikatelské subjekty mohou požádat o dotaci z následujících programů: •

Podpora rozvoje severozápadních Čech a Moravskoslezského regionu (dotace až do 70 % skutečně vynaložených nákladů) •

Podpora rozvoje hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionů (dotace až do 70 % skutečně vynaložených nákladů) •

Podpora obnovy venkova (dotace do 70 %, popř. do 80 % skutečně vynaložených nákladů, záleží na dotačním titulu) •

Podpora úprav bývalých vojenských areálů kobecnímu využití (dotace do 75 %, popř. do 70 % skutečně vynaložených nákladů, záleží na dotačním titulu) •

Podpora rozvoje průmyslových podnikatelských subjektů na území NUTS 2 Severozápad a Moravskoslezsko a dalších regionech se soustředěnou podporou státu (dotace do 40 % skutečně vynaložených nákladů)

"Programy jsou určeny pro hospodářsky slabé a strukturálně postižené regiony v České republice. Nově se k nim připojil jen program Podpora úprav bývalých vojenských areálů k obecnímu využití, který umožní poskytování dotací obcím na úpravy objektů a ploch získaných odchodem vojenských posádek," řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

Příjem žádostí o dotace v rámci regionálních programů bude ukončen 30. března 2007 ve 12 hodin. Formuláře k žádostem jsou přílohou zásad programů, které žadatel nalezne na stránkách ministerstva pro místní rozvoj www.mmr.cz pod odkazy: regionální politika/regionální programy MMR/2007.

Zdroj: LK
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

10.05.
Počasí na den 10.05.
7°C / 19°C

11.05.
Počasí na den 11.05.
9°C / 20°C

12.05.
Počasí na den 12.05.
8°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A