Gandalovič: Zjednodušit zemědělskou politiku

13.2.2007

Co vás vedlo k přehodnocení termínu pro příjem žádostí o podpory na agroenvironmentální opatření z Programu rozvoje venkova?

Při nástupu do funkce jsem za svou hlavní prioritu označil rychlé a maximální čerpání evropských peněz. A tomu odpovídá i rozhodnutí, že žádosti o agroenvironmentální podpory bude možné podávat už na jaře. Zemědělci je budou předkládat společně se žádostmi o zjednodušenou platbu na plochu, národní doplňkové platby a příspěvek pro méně příznivé oblasti. Věřím, že takový postup uvítají všichni.

Z Programu rozvoje venkova zmizela dvě nová opatření, kterými dokument v ose II doplnilo předchozí vedení ministerstva. Znamená to, že tak, jak nám tento program Brusel program schválí, bude neměnný po celých sedm let? Přáním zemědělců totiž je, aby se pravidla hry často neměnila…

V programovém dokumentu, který posuzuje Evropská komise, nejsou zahrnuty dva tituly, které máte na mysli - Péče o environmentálně hodnotné plochy a Neproduktivní investice – změna struktury krajiny. Kdybychom totiž trvali na těchto dvou změnách, dopracovaných do původního znění programu, mohlo by se schvalování Programu rozvoje venkova jako celku v Bruselu protáhnout. A to je důvod, proč dvě nová opatření v tuto chvíli do programu nezařadíme. Určitě to ale neznamená, že jsme je definitivně zavrhli. Opatření budou dopracována tak, aby byla v souladu s požadavky evropské legislativy ve vazbě na cíle osy II. Podle jasné metodiky je také nutné stanovit výši sazeb a ujasnit si možný zájem o tyto podpory. Musíme se na zcela nové tituly připravit i administrativně, včetně zajištění kontrol. Pak bude možné je do programu připojit, což předpokládáme ve druhé polovině letošního roku.

Kdy je tedy reálné, že nová opatření do programu vrátíte a kde na ně vezmete finanční zdroje?

Jak jsem říkal, před námi je nezbytné propracování obou titulů. Musí být důkladné, abychom změnu programového dokumentu v Bruselu úspěšně obhájili. Úpravu Programu rozvoje venkova bychom mohli ukončit ve druhém pololetí příštího roku. Pak bude ještě nutné nová opatření promítnout do národní legislativy. A co se týče peněz – současný návrh finanční tabulky osy II na období 2007 – 2013 neobsahuje kolonky s prostředky na tato dvě opatření. Podle toho, jak se čerpaly peníze z Horizontálního plánu rozvoje venkova za období 2004 – 2006, je třeba odvodit další vývoj čerpání osy II, kdy už můžeme vyjít ze skutečného stavu v prvním a druhém roce administrace opatření z této osy. I když to nikomu nepřeji, budou tu velmi pravděpodobně také „vratky“ již vyplacených dotací za období 2004 a 2008. Další peníze můžeme získat přesunem nedočerpaných prostředků mezi opatřeními osy II. Finanční tabulku budeme moci upravit tak, abychom mohli zajistit čerpání peněz ze dvou nových opatření nejlépe již v roce 2008.

Jaké změny chystá ministerstvo při čerpání dotací z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) u projektových žádostí?

Snahou je snížit administrativu tak, aby to žadatelé skutečně pocítili. Konkrétní kroky v tom připravilo ministerstvo pod vedením mé předchůdkyně Mileny Vicenové. Nyní se o různých připomínkách diskutuje v jednotlivých pracovních skupinách ustavených při monitorovacím výboru pro EAFRD. Celkové zjednodušení oproti operačnímu programu zemědělství se bude týkat řady projektů předkládaných na jednotlivá projektová opatření z Programu rozvoje venkova. Na nejvýraznější se mohou těšit ti, kteří přijdou s tzv. malými projekty – do jednoho milionu korun, pakliže to přímo nevyžadují evropské předpisy. U nich se nebude vyžadovat výpočet finančního zdraví. Ekonomickou životaschopnost projektu budou muset prokazovat až předkladatelé projektů nad pět milionů korun. Chceme také, aby bylo možné maximálně využít elektronického podávání žádostí, což ulehčí administrativu. Nebude také nutné nosit tolik dokladů jako doposud u operačního programu, protože se ztenčí seznam dokumentů, které bude nutné přiložit k

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A