Německo - Bavorsko - Plán na podporu a rozvoj venkova v Bavorsku

15.2.2007

Programy rozvoje venkova na léta 2000 - 2006 Plán na podporu a rozvoj venkova v Bavorsku má následující cíle: Restrukturalizaci půdy a podniků pro zlepšení možností na trhu, vytváření nových možností příjmu opatřeními na ochranu přírody a novými závazky vůči životnímu prostředí, diverzifikací možností zaměstnání na venkově, zlepšením venkovské infrastruktury a rozšířením plochy lesů. Veřejné výdaje na tento program činí celkem 3,269 miliard EUR včetně příspěvku EU ve výši 1 634,5 milionů EUR z Evropského zemědělského vyrovnávacího a garančního fondu pro zemědělství, oddíl garance (garance EAGFL).

1. Výchozí situace Počet obyvatel na venkově se v Bavorsku na rozdíl od jiných venkovských oblastí zvyšuje. Současně se ale také zvyšuje dopravní zatížení. To se musí přičítat tomu, že venkov má vzhledem k vysokému ekonomickému potenciálu rozvoje a rozsáhlému intaktnímu životnímu prostředí velkou přitažlivost. Při zaměstnávání lze již zjistit trend ze sekundárního k terciárnímu sektoru. I když sektor zemědělství má jako ekonomický faktor snižující se význam, hraje stále větší roli v ochraně životního prostředí a ochraně krajiny a v udržení sociálního systému v regionu. Sektor se tak této víceúčelovosti přizpůsobuje. Sektor lesnictví se na druhé straně vyznačuje potenciálem ekologické tvorby přidané hodnoty a oblastmi pro rekreaci a novými odbytovými možnostmi, které les se svými obnovitelnými surovinami nabízí. Strukturální problémy agrárního sektoru ale omezují jeho přizpůsobivost a současné zemědělské příjmy jsou často nízké. Tlak moderních zemědělských výrobních metod se také projevil na životním prostředí. Biotopy a rozmanitost druhů tak jsou ohroženy jak intenzifikací, tak také úlohou zemědělského využívání. Vlastnické struktury s malými parcelami v soukromém a veřejnoprávním lese obhospodařování ztěžují. Také ekologické využívání lesů je vzhledem k vysokému podílu jehličnatých dřevin relativně nízké.

2. Těžiště subvencí
Těžiště 1: Zlepšení struktury Aby bylo možné provést přizpůsobení požadavkům trhu, modernizují se a racionalizují se zpracování a prodej, jsou-li s tím spojeny výrazné ekonomické přednosti pro výrobce. Investice se mohou týkat výrobků ekologického zemědělství a velkého počtu rostlinných a živočišných produktů.
Těžiště 2: Opatření agrárního životního prostředí a vyrovnávací platby ve znevýhodněných oblastech Programy životního prostředí prováděné v rámci programů "Bavorský program kulturní krajiny" a "Bavorský program smluvní ochrany přírody" zahrnují celopodniková, k podnikovým odvětvím a plochám a vůči k regionům vztažená specifická opatření. Výše vyrovnávací platby pro poškozené oblasti se řídí podle zemědělského vyrovnávacího čísla, které se vypočítává na základě výnosového potenciálu a přírodního poškození. K tématům programu agrárního životního prostředí patří například extenzivní metody hospodaření (pro využití na orné půdě a na loukách a pastvinách) jako i opatření na ochranu vod a specifických biotopů.
Těžiště 3: Rozvoj venkova Předmětem tohoto těžiště jsou nová parcelizace, projekty infrastruktury jako je vytvoření venkovské sítě cest, program obnovy vesnice, opatření k diverzifikaci zemědělských činností (zahájení činností v nepotravinářské oblasti) a podpora příležitostí k zaměstnávání v oblastech řemesel, zahraničního cestovního ruchu a sociálních činností.
Těžiště 4: Lesnictví Lesnický program podpory zahrnuje příspěvky na zvyšování plochy lesů jakož i na podporu lesnických integrací a lesnických projektů infrastruktury (například zřizování lesních cest, manipulačních skladů a skladů). Pro udržení přírodními životními prostorami ohrožených druhů se uzavírají smlouvy o ochraně přírody. Rozšířením trvale obhospodařovaných lesních ploch lze dosahovat větší ekologické hodnoty a zlepšovat ekologickou rovnováhu. Kromě toho se tím zvyšuje potenciál obnovitelných druhů surovin.

v příloze neleznete tabulku:3. Rozdělen

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A