BIO NEBIO podporuje české farmáře

15.2.2007

Projekt je financován výhradně z prostředků společnosti a není podporován žádnou dotací ani jinými finančními zdroji. ,p>Logo projektu České bio nesou pouze výrobky, které splňují následující požadavky:

• Maximální možná podíl biosurovin musí být vypěstován v ČR. V současné době platí minimum 30 % českých biosurovin. Které složky pocházejí z ČR a jejich celkový podíl ve výrobku, se bude publikovat na webových stránkách firmy , tam kde je to možné, to bude uvedeno i na obalu výrobku.

• Výrobek nesmí obsahovat biosuroviny z jiné než české produkce, jsou-li na trhu dostupné v dostatečném množství a kvalitě. Například: Zatím je problém sehnat dostatečné množství vloček v biokvalitě z českého obilí, které se používají na přípravu müsli.

• Zpracování a balení v ČR nesmí nahradit český původ. Je-li pšenice zabalena v Čechách v českém obalu, neznamená to ještě, že pochází z Čech. Např. v Čechách zavařené čínské fazole také nemohou být součástí projektu.

• Bioprodukty jsou v rámci projektu vykoupeny za spravedlivou cenu. Čeští ekologičtí zemědělci nemohou cenově konkurovat levným dovozům, např. z Číny. Zákazníci však mohou ocenit jak vyšší kvalitu českých výpěstků, tak kus nezamořené krajiny, kterou tím pomáhají udržovat.

• V rámci projektu jsou s dodavateli dohodnuty a dodrženy spravedlivé platební podmínky. Dlouhá doba splatnosti a pozdní hrazení plateb zemědělcům za bioprodukty jsou pro bio nebio nepřijatelné. ,p>Do projektu jsou zapojeny jak konečné výrobky českých ekofarmářů v původním balení, tak výrobky společnosti bio nebio. Například víno ze sklepa EBEN pana Peřiny se podle etikety pozná, že jde o ryze český produkt, a na webových stránkách www.bio-nebio.cz (odkaz České bio) se zákazník může dovědět další podrobnosti, které se na malý kousek papíru nevejdou. Každá láhev je opatřena etiketou s logem projektu. Podobně je tomu i třeba u dýňových semínek pana Hlaváče, kde je na první pohled z etikety vidět, že jde o České bio.

Součástí projektu je i rozšiřování nabídky skutečně českých potravin. Společnost proto nově zařadila do sortimentu sezonní českou bio zeleninu a výrobky z kozího mléka z ekofarmy Březí paní Emílie Citterbartové. Prodejny si mohou tyto položky objednat do pátku s tím, že budou zavezeny na počátku následujícího týdne. Sortiment zeleniny se mění podle období, takže je výhodné dělat objednávky operativně.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.05.
Počasí na den 15.05.
11°C / 22°C

16.05.
Počasí na den 16.05.
11°C / 20°C

17.05.
Počasí na den 17.05.
10°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A