Genom koně plně dešifrován

21.2.2007

Mezinárodní skupina vědců zveřejnila první koncept jednotlivých sekvencí genomu koně. Genetické sekvence byly zpřístupněny všem případným zájemcům na internetových stránkách ve volně přístupných bankách dat. Na začátku loňského roku byl zahájen společný projekt zaměřený na dešifrování přibližně 2,7 miliard párových bází genomu koně. Na projektu se podíleli odborníci z Ústavu chovu hospodářských zvířat a genetického výzkumu Nadace Vysoké školy veterinární v Hannoveru (TiHo), dále z Ústavu genetiky University v Bernu, z oddělení analýzy geonomu Helmholtzova centra pro výzkum infekcí a z Eli and Edythe L. Broad Institute – společné instituce Harvard University a Massatchusettes Institute of Technology.
Týmu vědců se podařilo v průběhu uplynulého roku ještě dále zdokonalit již zveřejněný koncept genomu koně. Profesor Distl z TiHo Hannover uvedl: „K dekódování tak rozsáhlého genomu bylo nutné ho rozdělit na 300 000 částí a konce sekvencovat. Tím bylo umožněno vysledovat pořadí DNA částic v genomu koně. Pro správné řazení jednotlivých sekvencí a tím i umístění genů v genomu je důležitá tzv. fyzikální mapa“. Navíc se mezinárodnímu týmu vědců podařilo vytvořit mapu s různými variantami DNA u sedmi různých plemen koní. Tato mapa znázorňuje rozdíly ve výstavbě DNA na milionu míst v genomu koně a má ambice stát se cenným nástrojem pro výzkum nemocí, produkčních vlastností a chování těchto nádherných zvířat. Společně s již známými sekvencemi genomu bude nyní možné zintenzivnit výzkum chorob koní a vyvinout nové terapeutické metody. Zvíře, jehož DNA byla v projektu použita k mapování genomu byla plnokrevná klisna jménem Twilight, majetek Cornell University se sídlem v americké Ithace.
Finanční prostředky ve výši 1,5 milionu EUR na projekt poskytla Nadace Volkswagen reprezentovaná ministerstvem pro vědu a kulturu Dolního Saska na návrh vlády této německé spolkové země. S posloupností uspořádání DNA genomu koně je možné se seznámit na následujících internetových adresách:

www.ncbi.nlm.nih.gov
www.genome.ucsc.edu
www.ensembl.org
www.broad.mit.edu/mammals/horse
http://www.animal-health-online.de/

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A