Chtějí podporu bioplynu

27.2.2007

Rozšíření bioplynových stanic je velkou šancí pro zemědělce, jak zpeněžit v nepotravinářské oblasti svoji produkci. „Myšlenka výstavby bioplynových stanice splňuje priority Programu rozvoje venkova, k nimž se řadí diverzifikace tržeb zemědělců,.snížení rostlinné produkce, posílení energetické soběstačnosti venkova i vytvoření nových pracovních míst, a to zejména v nástavbě jako je rozvod tepla,“ řekl minulý týden na zasedání Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny ČR zástupce agrární komory Jiří Zelenka.
„Využití biomasy má před sebou velkou budoucnost,“ potvrdil při náš týdeník předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Považuje však za důležité, aby se zemědělci na veškerých podnicích, které vzniknou a budou zpracovávat biomasu majetkově podíleli. „Jedině tak můžeme garantovat surovinu i podílet se na ziscích, které se v tomto rozvojovém směru vytvoří,“ uvedl. Podle něj by ke sdružení zemědělských podniků pro dávky surovin a dopravu do bioplynových stanic by mohlo sloužit již vytvořené družstvo Agroinvest, které má dnes 33 členů. Původně bylo založeno kvůli nákupu akcií Setuzy. Tato akce však padla a družstvo hledá jiné využití. „V současnosti stojíme před náborovou kampaní, materiály budou rozesílány po územních organizacích, aby to naši členové rozebrali. Jde o to, abychom přesvědčili členy družstva, že se vyplatí být spoluvlastníkem a dodávat surovinu,“ prozradil Jirovský.
Zelenka poznamenal,že problémem hojnější výstavby bioplynových stanic je poměrně dlouhá doba návratnosti investice a vzhledem k nezanedbatelným nákladům se bez podpor se jejich výstavba neobejde. Podle vrchního ředitele strukturální sekce MZe Pavla Sekáče by prostředky na tyto projekty mohli zemědělci získat právě z připravovaného
Programu rozvoje venkova, především z osy I a osy III.. „Pokud by chtěli čerpat prostředky v rámci osy I, museli by všechnu vyrobenou elektřinu i teplo sami zužitkovat,“ upozornil Sekáč s tím, že by ji mohli využít například na vytápění skleníků. Pro zemědělce by však podle něj bylo výhodnější realizovat projekty z podpory v rámci osy III, kdy mohou elektřinu prodávat do sítě. V rámci osy III je pro tento účel alokováno i více prostředků. Sekáč uvedl, že by na diverzifikaci zemědělské činnosti mělo být ročně určeno kolem 580 milionů korun. MZe navrhuje, aby 80 procent z těchto prostředků bylo alokováno na výstavbu bioplynových stanic a zbytek směřoval na ostatní diversifikaci.
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A