ČSÚ uvádí za loňský rok v zeměděltví nižší zisk

28.2.2007

Výsledek nepříznivě ovlivnila nižší produkce, ovlivněná hlavně menší úrodou řady plodin. Dopady do výnosů částečně zmírnil růst cen některých komodit. Pozitivně se pak ve výsledku projevil růst dotací. Zemědělci ale poukazují na to, že se na podporách stávají stále víc závislí.
"Výsledky nedávají předpoklady pro zdravý vývoj českého zemědělství," soudí prezident Agrární komory Jan Veleba. Bez dotací by podle něj zisk nebyl. Podotkl také, že farmáři kvůli ekonomické situaci šetří na řadě nákladů. Pokud by se započetly výdaje na potřebné větší hnojení, vápnění či na zvýšení mezd, které patří k nejnižším v národním hospodářství, byly by podle něj výsledky podstatně horší.
Zemědělský svaz nedávno zveřejnil vlastní odhady, podle nichž čeští farmáři v uplynulém roce vydělali 7,5 miliardy až osm miliard korun. K tomuto hospodářskému výsledku přispěly podle předsedy svazu Miroslava Jirovského především dotace, které meziročně stouply, ale i výhodnější zpeněžení obilí.
Zemědělství vykazuje od vstupu do EU zisk, který ale podle dostupných údajů postupně klesá, ačkoli podpory farmářům se zvyšují. V roce 2004 činil kladný výsledek 8,99 miliardy korun, předloni 7,6 miliardy. V období před vstupem do EU bylo odvětví převážně ztrátové.
Podle předběžných údajů ČSÚ loni produkce zemědělství v běžných cenách činila 101 miliard korun, což byl meziroční pokles o 0,6 procenta. Výroba ve stálých cenách roku 2000 se snížila o 4,5 procenta na 101,7 miliardy korun.
Dotace, které farmáři obdrželi a ČSÚ je započítává do hospodářského výsledku, loni představovaly zhruba 24 miliard korun proti 20 miliardám v roce předchozím.
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A