Pasti na myši

11.3.2007

Od roku 2004, kdy je zákaz čelisťových a lepicích pastí zakotven v uvedené podobě v zákoně na ochranu zvířat proti týrání, neřešily orgány státního veterinárního dozoru případ konkrétního použití čelisťových pastí, které by bylo možné posoudit jako týrání zvířat. Mechanické pastičky pro hubení myší a potkanů se nepovažují za čelisťové a jsou požadovány jako prostředek na mechanickou deratizaci v provozech, kde existují toxikologická rizika pro ostatní živočichy i pro člověka. V roce 2006 zamezily Státní veterinární správa a Ústřední komise pro ochranu zvířat prodej „lepových pastí na myši“. Jednalo se o výrobek zřejmě asijské provenience, který byl nabízen na poštách.
Se samotnou kontrolou zakázaného používání velkých čelisťových pastí může být problém v tom, že je nutné posuzovat konkrétní případy, na které však musí někdo nejprve upozornit. Náhodné kontroly sortimentu v obchodech nepotvrdily, že by byly nabízeny velké nášlapné čelisťové pasti. I tak nelze vyloučit, že si případný zájemce může takovouto pomůcku opatřit v zahraničí nebo nedovoleně využít starých zásob.
Na případnou nezákonnost používání takovýchto prostředků k chytání nebo hubení tzv. škodné je potřeba upozornit, a to buď orgány státního veterinárního dozoru nebo Ústřední komisi pro ochranu zvířat. V rámci EU se jedná o dalším zpřísnění předpisů, i pokud půjde o postihy.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A