Novela o prodeji půdy cizincům prošla do další fáze projednávání

15.3.2007

Podle novely by cizinci nemuseli již dodržovat podmínku tříletého pobytu v ČR, stačilo by jim se zaregistrovat jako zemědělští podnikatelé. K soukromé zemědělské půdě se cizinci z EU už nyní mohou dostat přes založené právnické osoby se sídlem v tuzemsku. Projednávaná novela by zájemcům z unie usnadnila přístup hlavně ke státní půdě, která se postupně privatizuje. Pozemkový fond jí spravuje asi 430 tisíc hektarů, což je zhruba desetina zemědělského půdního fondu. Při prodejích státní půdy ale platí předkupní právo pro současné nájemce.
Návrh obhajovali ministři financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Proti němu vystoupili tak, jak se očekávalo, zástupci ČSSD i KSČM. Stínový ministr zemědělství ČSSD Michal Hašek varoval, že čeští zemědělci budou vystaveni náporu kapitálově silnější konkurence ze zahraničí. Podobný názor vyslovili i další představitelé opozice.
Kalousek oponoval, že ČR by hrozil postih postih od Evropského soudního dvora, pokud by novelu nepřijala. Stát by podle něj čelil množství žalob zájemců o půdu, v nichž by podle něj neměl šanci obstát. Připomněl, že v létě letošního roku, čeká Česko hodnocení, jak dodržuje podmínky z přístupové smlouvy. Předpokládá, že v tomto případě by to bylo hodnoceno jako základní porušování
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A