Ministr Gandalovič podpořil v Bruselu odblokování rozpočtu pro český venkov a jednal o návrhu boje proti nekalým praktikám v potravinářství

20.3.2007

Ministr Gandalovič, který přicestoval do Bruselu se záměrem peníze pro český venkov získat, uvedl: „Česká republika podporuje postup předsednictví, který přispěje k uvolnění zablokovaných prostředků na programy rozvoje venkova. Kompromis spočívá v tom, že se dobrovolný převod peněz z přímých plateb na rozvoj venkova bude týkat pouze omezeného počtu zemí. Jedná se o země, které na převodech mají zájem a historicky tuto možnost používaly. Reálně se to týká pouze Portugalska a Británie.“

V této souvislosti ministr Gandalovič uvedl: „Chceme rozptýlit obavy evropských poslanců a dát jim jasný signál, že pro členské státy je klíčové přikročit ke schvalování Programů rozvoje venkova. Proto i já za Českou republiku podpořím kompromisní návrh předsednictví“.

Ministr zemědělství již v této věci zaslal dopis českým poslancům Evropského parlamentu. Česká republika předložila program rozvoje venkova jako jedna z prvních ČS, má proto prvořadý zájem na jeho rychlém spuštění a zahájení projektů (např. investice do zemědělských produktů, zlepšování infrastruktury vesnic, diverzifikace podnikatelských aktivit zemědělských podniků apod.).

Evropští poslanci zamítli návrh tzv. dobrovolné modulace, který Evropská komise předložila již v roce 2005. Tento systém by členským státům umožňoval libovolně přesunout až 20 procent finančních prostředků z I. do II. pilíře Společné zemědělské politiky, tedy snížit celkovou výši přímých plateb vyplacených zemědělcům a získanou částku přesunout do programů rozvoje venkova. Pokud Evropský parlament neodblokuje možnost převodu, nemůže Evropská komise schválit Programy rozvoje venkova členským státům. To může způsobit odklad jejich spuštění a zabrzdit proces rozvoje venkova v celé EU.

Kontroly v potravinovém řetězci
Po některých potravinových skandálech v EU v loňském roce Evropská komise připravuje úpravu platné legislativy. Ministr Gandalovič řekl: „Česká republika vítá snahu EK na zlepšení legislativy v oblasti dozoru nad bezpečností potravin. Ta nám pomůže zamezit vzniku některých problémů a popřípadě nekalým praktikám, které se v poslední době objevily v EU a okrajově i v ČR, například v souvislosti s dlouhodobým skladováním mražených potravin pro řetězce supermarketů. Budeme však usilovat o celkové zjednodušení potravinové legislativy, aby neznamenala neúměrnou finanční a administrativní zátěž.“

V rámci implementace požadavků balíčku nové hygienické legislativy, která je v platnosti od 1. 1. 2006 je pozitivní změnou systémové využívání systému rychlého varování RASFF. K jeho bezchybnému fungování je však nezbytná rychlá výměna informací a jednotné uplatňování této legislativy ve všech členských státech.

Ve výrobě bezpečných potravin je důležitým trendem systém analýzy rizika a kritických kontrolních bodů (HACCP) i v prvovýrobě. Pokud jde o tuto oblast, pak by ČR přivítala aplikaci těchto postupů tak aby nedošlo k prudkému zvyšování administrativní zátěže.

Jan Vytopil, Mluvčí Stálého zastoupení ČR při EU, mobil: 0032 475 330 252

Zdroj: mze
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A