MMR pomůže obcím a krajům s obnovou majetku, který byl zničen lednovým orkánem

20.3.2007

Strategie, zpracovaná podle zákona o státní pomoci při obnově území, se opírá o odhady nákladů, které vyčíslily kraje, pro jejichž území byl v důsledku orkánu vyhlášen nouzový stav. Celkové náklady na obnovu majetku tak dosahují téměř 7,5 mld. Kč, z toho 5,5 mld. připadá na obnovu majetku (převážně lesů) ve vlastnictví státu. Zbývající cca 2 mld. Kč tvoří náklady na obnovu majetku krajů, obcí a ostatních subjektů.

Strategie obnovy území se zaměřuje především na obnovu lesů, které byly ve srovnání s ostatními druhy majetku postiženy nejvíce. Státní pomoc bude určena pro zalesnění kalamitních ploch a rekonstrukci rozvrácených porostů včetně pořízení potřebné mechanizace. Finance budou čerpány z Programu rozvoje venkova ČR na období 2007 - 2013, který připravuje ministerstvo zemědělství. Podpora nebude poskytována na zpracování a likvidaci dřevní hmoty, kde lze pokrýt velkou část nákladů jejím prodejem.

Další významně podporovanou oblastí je obnova obecního a krajského majetku, pro kterou bylo již v lednu uvolněno 200 mil. Kč. Tato částka pokrývá náklady, které kraje vyčíslily na 197,3 mil. Kč. Nejsou do ní zahrnuty náklady na obnovu lesů ve výši 1 026,4 mil. Kč, které budou hrazeny z již zmíněného Programu rozvoje venkova. Ministerstvo pro místní rozvoj zaměří státní pomoc na obnovu majetku obcí a krajů, který plní veřejnou funkci (např. veřejné osvětlení, pozemní komunikace, infrastruktura, dopravní značení), ale je obtížně pojistitelný. Finanční zdroje na tuto pomoc půjdou z programu Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou. Podrobnosti o programu a zaměření pomoci jsou k dispozici na webových stránkách ministerstva pro místní rozvoj na adrese www.mmr.cz pod odkazem Regionální politika - Regionální programy MMR - 2007.

Pro finanční pomoc na obnovu majetku postiženého orkánem bude možné rovněž využívat zdroje Státního fondu rozvoje bydlení, Národních programů podpory malého a středního podnikání na rok 2007, Operačního programu Podnikání a inovace, který je připravován v působnosti ministerstva průmyslu a obchodu, nebo zdroje programu ministerstva práce a sociálních věcí Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociální péče a služeb.

Orkán, který způsobil rozsáhlé majetkové škody nejen na lesních porostech ve vlastnictví státu, ale i na majetku měst a obcí a dalších subjektů, přešel přes území České republiky 18. a 19. ledna. Vláda České republiky proto rozhodla 24. ledna 2007 o vyhlášení nouzového stavu v pěti nejvíce postižených krajích (Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, kraj Vysočina, Liberecký kraj) a dále na území okresů Trutnov, Náchod, Jičín v Královéhradeckém kraji, v okrese Bruntál v Moravskoslezském kraji a pro okresy Benešov, Příbram, Kutná Hora a Kolín ve Středočeském kraji. Stav nouze, který měl mimo jiné umožnit rychleji zpracovat dřevo spadané po vichřici, trval od 5 hodin 25. ledna do 24 hodin 5. února. V rámci nouzového stavu byl mj. zakázán vstup do lesů, neboť vzhledem k přívalům sněhu hrozilo zlomení poškozených stromů a ohrožení lidského zdraví.

Odbor komunikace MMR ČR, Staroměstské nám. 6, 110 15 Praha 1, tel.: 224 861 663, e-mail: tiskove@mmr.cz ; www.mmr.cz

Zdroj: mmr
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A