Závislost cen vepřového masa na vývoji exportu a eura vůči dolaru

28.3.2007

Ceny vepřového masa EU v příštích měsících 2007 závisí ještě více než v minulém roce na exportních možnostech a dolarovém kurzu, neboť při stagnující nebo dokonce mírně klesající spotřebě v EU-25 dále stoupá produkce. Očekává se, že v zemích EU produkce poroste zejména v Německu, zatímco by mohla stagnovat v Dánsku a Belgii kvůli ekologickým zákonům a ve Španělsku, Polsku a Francii kvůli vysokým nákladům na krmiva. Tyto odhady prezentovali experti služby USDA pro výzkum zahraničního zemědělství.
Exporty mimo EU-27 by se mohly v letošním roce zmírnit vzhledem k rozšíření o dva nové členské státy. V roce 2006 bylo vyvezeno do Rumunska celkem 200 000 t vepřového masa, v roce 2007 se toto množství může zvýšit o dalších 50 000 t. EU dodavatelé převezmou část dodávek do Rumunska z třetích zemí, především z USA. Protože v budoucnosti už nebudou figurovat exporty EU jako celku do Bulharska a Rumunska, bude muset EU jako dosud největší exportér vepřového masa ve světovém pořadí postoupit první místo vývozcům USA. Ti už v roce 2006 prodaly do zahraničí 1,3 mil. t a předpokládá se, že tendence exportu z USA bude pokračovat (30% přírůstek za dva minulé roky).
EU má dobré vyhlídky exportu vepřového masa do Ruska. Tam sice roste rychlým tempem vlastní produkce (2006 přírůstek 6 %), ale spotřeba ruského obyvatelstva se zvyšuje ještě rychleji. EU profituje také z omezení exportu Brazílie na ruský trh (kvůli slintavce kulhavce), které však může být během roku 2007 uvolněno. Naproti tomu jsou špatné vyhlídky pro export EU na asijské trhy. Zde je nutné počítat s konkurencí Brazílie, která kvůli omezení exportu na ruský trh zaměřila svoje vývozy do této části světa. K tomu přistupuje silný export z USA. Dále je nutné počítat se sílící výrobou vepřového masa v USA, které se v letošním roce může zvýšit o 2 % a vznikne tak zájem amerických exportérů o nové odbytové trhy. Také kanadští vývozci vepřového masa vidí ve východní Asii dobré odbytové možnosti. Vedle vysokých dopravních nákladů a silné konkurence ostatních exportérů pociťují evropští vývozci vepřového masa jako nevýhodu drahé euro. Bez posunutí měnových relací ve prospěch Evropanů bude těžké získat nové trhy v třetích zemích, případně udržet dosavadní odběratele. Na cenu vepřového masa bude proto více než v roce 2006 působit kurz eura vůči dolaru.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A