Návrhy ministra Gandaloviče k podporám péče o krajinu vláda schválila

13.4.2007

„Podpora takzvaných agroenvironmentálních opatření, která se bude od letošního roku vyplácet z nového Programu rozvoje venkova, se oproti minulým letům významně zvyšuje. Na sedmileté období je na tento účel k dispozici zhruba 30 miliard korun. Ročně je to kolem 4,3 miliardy korun, zatímco doposud to bylo asi o miliardu korun méně,“ uvedl ministr Gandalovič. Z 80 procent hradí tyto platby Evropská unie a 20 procenty se na financování podílí národní rozpočet. V rámci agroenvironmentálních opatření se podporuje ekologické zemědělství, integrovaná produkce ovoce, révy vinné a nově také zeleniny, dále ošetřování travních porostů, zatravňování orné půdy, pěstování meziplodin a biopásy. Prvním z materiálů, dnes schválených vládou, je novela nařízení vlády č. 242/2004 Sb., které upravuje systém poskytování podpor při zemědělském hospodaření v rámci agroenvironmentálních opatření. Novela sjednocuje některé podmínky v rámci tohoto nařízení s novými podpůrnými opatřeními v Programu rozvoje venkova na období 2007 – 2013.
„Je to především s ohledem na žadatele, kteří uzavřeli pětiletý závazek v agroenvironmentálním opatření pro období 2004 – 2006 a budou v něm pokračovat. Chceme jim usnadnit plnění některých podmínek, které jsou shodné s požadavky na jiné podpory, například pro méně příznivé oblasti,“ vysvětlil důvody změn ministr Petr Gandalovič. Sjednotí se například termín pro podávání žádostí o podporu agroenvironmentálních opatření. Původní lhůta do 30. dubna se posouvá do 15. května letošního roku, což je společný termín pro nová agroenvi opatření z Programu rozvoje venkova. Odkládá se také termín první seče travních porostů do 31. července daného kalendářního roku z původního termínu do 15. července, u druhé seče pak do 31. října daného roku místo do 15. října.
„Posunem termínů sečí chceme odstranit problémy při dlouhodobějších deštích, kvůli nimž zemědělci nemohli splnit stanovené datum a museli složitě dokladovat klimatické podmínky dotčeného území,“ odůvodnil zjednodušení ministr zemědělství. Druhým schváleným materiálem je zcela nové nařízení vlády o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, kterým stát zajistí zavedení jednoho ze stěžejních opatření v ose II. Programu rozvoje venkova na období 2007 – 2013. Jeho cílem je podpora využití zemědělské půdy v souladu s ochranou a zlepšením životního prostředí a krajiny, zachování obhospodařovaných území vysoké přírodní hodnoty, přírodních zdrojů, biologické rozmanitosti a údržby krajiny.
Toto nové nařízení navazuje na původní nařízení č. 242/2004 Sb., podle kterého lze i nadále podávat žádosti o poskytování dotace podle pětiletých závazků a setrvat v plnění podmínek tohoto nařízení.
„Je tu ovšem zakotvená i možnost, aby žadatelé mohli přestoupit do agroenvironmentálních opatření podle nového nařízení vlády. Nehrozí jim přitom sankce za to, že zruší svůj původní pětiletý závazek,“ doplnil ministr Gandalovič.
Zdroj: mze
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A