Na Radě ministrů získává Petr Gandalovič podporu pozice ČR k penále za nadlimitní zásoby

17.4.2007

Nad rámec dnešní řádné agendy Rady oslovil český ministr své protějšky z dalších nových členských států se žádostí o podporu pozice ČR k otázce pokuty, kterou Evropská komise plánuje udělit devíti novým členským státům včetně ČR za údajně nahromaděné zásoby některých zemědělských a potravinářských komodit. Ministr Petr Gandalovič tak pokračuje ve svém dlouhodobém úsilí hájit zájmy České republiky.

"Evropská komise dosud neprokázala, že po rozšíření Evropské unie v roce 2004 došlo k narušení jednotného trhu. Tento argument potvrzuje i to, že Komise v tomto období nemusela přistoupit k žádným mimořádným opatřením," uvedl ministr Gandalovič.

O sankcích za tzv. nadlimitní zásoby bude zítra hlasovat Řídící výbor Evropské komise pro obchodní mechanismy. Na tomto zasedání se hodlá ČR opět důrazně postavit proti záměru Komise pokutovat ČR. Podle Evropské komise by ČR měla uhradit penále 12,288 milionu eur.

Během diskuze v rámci řádné agendy Rady, která se soustřeďuje na ochranu úhoře říčního a přijetí víceletého plánu pro ochranu tresky v Baltském moři, poukázal ministr Petr Gandalovič na dlouhou tradici chovu úhoře říčního v ČR. Vyjádřil rovněž podporu přijetí opatření, která by vedla k zachování a obnově populace úhoře v zemích EU, nicméně předložil několik dodatečných návrhů, které by více braly v potaz zájmy ČR.

Zdroj: mze
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A