Jednání předsedů zemí Regionálního partnerství v Senátu se významně týkalo i společné zemědělské politiky.

18.4.2007

„Jednali jsme o dvou podle mě významných tématech. O možnostech našich zemí v oblasti vědy a výzkumu a o zemědělství, neboť to je pro další rozvoj Evropské Unie klíčové. Co se týká vědy a výzkumu, EU má občas tendenci ve svých proklamacích slibovat rychlý rozvoj a podporu vědy, ale jde o to, aby jednotlivé země daly skutečně na vědu peníze, aby se na výzkumu podílel soukromý sektor, a abychom reálně zajistili schopnost převést výsledky vědy a výzkumu na ekonomické a společenské hodnoty. V tomto smyslu jsem zdůraznil nutnost dosáhnout slíbených 3% HDP na vědu a výzkum do roku 2010,“ uvedl Přemysl Sobotka.

„Dalším neméně významným tématem našeho jednání byla společná zemědělská politika EU. Za český Senát jsem jasně deklaroval, že chystaná reforma agrárního sektoru musí zrovnoprávnit členské země, nemůžeme činit rozdíly mezi původními a nově přistoupivšími zeměmi. Ve svém vystoupení jsem poukázal na jednu takovou nerovnost, týkající se cukrovarnictví. Ale jde o to celý agrární sektor EU hluboce a spravedlivě zreformovat, aby farmáři všech členských zemí EU měli rovné podmínky pro své podnikání,“ řekl dále předseda českého Senátu Přemysl Sobotka, který byl hostitelem dnešního pražského setkání.

„V souvislosti s tím jak v rámci EU roste role národních parlamentů, musíme koordinovat naše postupy, v tom může být síla našich zemí. Úloha parlamentů je v tom, aby tam, kde je to schůdné, jednotlivé kroky slaďovaly a hledaly společnou strategii. Domnívám se, že v rámci rozhodovacích postupů v rámci EU je to nutné a výhodné,“ doplnil Přemysl Sobotka.

Petr Kostka
tiskový tajemník
Kancelář Senátu
Parlament ČR
18/04/2007

Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

08.05.
Počasí na den 08.05.
8°C / 16°C

09.05.
Počasí na den 09.05.
6°C / 18°C

10.05.
Počasí na den 10.05.
7°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A