Náměstek pro zemědělství Radim Zika: Českou Klasu si vzít nedáme

3.5.2007

Ačkoli od května letošního roku začnou platit nová pravidla při udělování národní značky kvality Klasa potravinářským a zemědělským výrobkům, neboť tuto značku budou moci získat i zahraniční výrobky, Liberecký kraj se programu podpory domácích výrobců a zemědělců nehodlá vzdát.

„Za dobu pěti let, kdy ministr zemědělství značku kvality Klasa uděluje, si tato národní značka, která slouží našim spotřebitelům a odběratelům k lepší orientaci při identifikaci typických domácích produktů a prezentaci jejich kvality v porovnání s konkurenčními potravinami, získala mezi lidmi punc kvalitního výrobku. Bohužel, bruselským úředníkům se nelíbila podmínka, aby značku Klasa mohl získat nárok pouze výrobek vyprodukovaný v České republice,“ uvedl Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky.

„Štěstí ale přeje připraveným, a proto preventivně již nyní jednáme o možnostech, jak si toto právo uhájit a vyhlašovat nejlepší výrobky vyrobené v České republice i nadále. Původní země evropské patnáctky měly totiž k dispozici daleko delší období, kdy mohly chránit a podporovat domácí producenty,“ doplnil.

Vedle udílení národní značky kvality to byl totiž právě Liberecký kraj, resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky, který každoročně organizuje soutěž Výrobek Libereckého kraje v oblasti potravinářství a zemědělství. To se stalo již tradicí a postupně se přidávají i další kraje.

„Na toto téma jsme hovořili počátkem dubna na schůzce v Senátu, kdy předseda Přemysl Sobotka pozval na pracovní jednání zástupce zemědělců a potravinářů a nevládních organizací.. Diskutoval js,e například s prezidentem Potravinářské komory ČR Jaroslavem Camplíkem a dohodli jsme se, že budeme spolupracovat při řešení možných budoucích problémů týkající se této soutěže i značky Klasa. Jednou z cest je sjednotit podmínky a organizovat soutěže Výrobek kraje ve všech krajích v ČR. Tam pravomoc Bruselu nesahá a při sjednocení pravidel bude duch soutěže zachován,“ prozradil možné řešení Radim Zika s tím, že obdobným způsobem jsou soutěže organizovány například ve spolkových zemích našich sousedů, a ani naši producenti nemohou do těchto jejich soutěží a ocenění zasáhnout.

„Určitě to bude jedno z důležitých témat nejbližšího jednání Komise pro životní prostředí a zemědělství Rady Asociace krajů České republiky, které předsedám,“ dodal.

Státní zemědělský a potravinářský fond, který značku Klasa spravuje, udělil za pět let její existence ocenění kvality 1400 potravinářským a zemědělským výrobkům od 200 českých firem a společností.

Vítězné výrobky roku 2007, které se přihlásily do 4. ročníku soutěže „Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství - zemědělství“ budou vyhlášeny na 6. dožínkových slavnostech v Jilemnici.

Zdroj: LK
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A