Sanitace jako účinné opatření v boji proti škůdcům

18.5.2007

Škůdcům se velice dobře daří v nehygienických a vlhkých podmínkách, proto je nezbytné, aby bylo zabráněno jejich výskytu v potravinářských provozech. Proto je třeba používat účinné prostředky k odstranění přítomnosti škůdců. Na provozy, kde se zpracovává maso navazují často rozsáhlé starší budovy, které bývají skladovacími prostorami. Tyto starší prostory přitahují škůdce, protože poskytují teplý úkryt se zásobami potravin a vody. Vlhké a teplé prostředí je velmi příznivé pro výskyt škůdců. V mnoha případech, kdy potravinářské závody pracují 24 hodin denně, je výrazný předpoklad, že toto prostředí bude stále příznivé k nárůstu výskytu škůdců.
Proto je čistota provozu tou nejlepší ochranou. Nejúčinnější je pečlivé čištění provozu za pomocí zařízení, které zabrání, aby se k masným výrobkům dostali škůdci. V provozu je třeba také zabránit vzniku zápachů. Čisté výrobní prostředí bez škůdců je nezbytnou podmínkou pro přípravu bezpečných potravin. Sanitace je tedy podstatnou částí integrovaného programu ochrany proti škůdcům. Používá se moderních způsobů ke kontrole výskytu škůdců.

Sanitační techniky, za použití vhodných nástrojů, slouží k zamezení výskytu škůdců v celém výrobním prostředí.
· Rozlité a rozsypané potraviny, které se dostávají na podlahu při přemisťování potravin, musí být okamžitě odstraněny z okolí výrobních linek. Zároveň musí být zachována i čistota vodních zdrojů, které vábí škůdce.
· Musí se zajistit, aby vyrobené potraviny byly umístěny a skladovány v chladicích neprodyšně uzavřených obalech a prostorech. Je potřeba kontrolovat i čistotu v denních místnostech, které slouží k odpočinku zaměstnanců.
Musí se pravidelně sledovat, zda nedochází k úniku vody z výrobního zařízení. Také je nutné provádět kontrolu neporušenosti podlahy, zejména v blízkosti výrobních a chladicích zařízení. V provozu se nesmí vyskytovat žádné malé trhlinky, v nichž se snadno vyskytují nečistoty. Proto je nutné tyto štěrbinky, způsobující poškození izolace, neprodleně opravit.
· Je třeba, aby v okolí výrobního závodu, nevznikaly žádné vnější spáry jimiž prosakuje voda z lijáků. Musí se také zajistit, aby nedocházelo ke vzniku louží a výskytu stojaté vody po deštích.
· Odtoky v podlaze musí být pečlivě čištěny, aby se v nich nemohl vyskytovat škodlivý hmyz. V těchto odpadech se hromadí pozůstatky po mastnotě a různé další nečistoty. Použití účinných čisticích prostředků, které obsahují bakteriálně enzymovou směs, jež působí proti hromadění nečistot v odtocích, vede ke snížení zbytků potravin v odpadech. Tím se zamezí nežádoucímu líhnutí škodlivého hmyzu.
· Škůdci mohou vniknout dokonce i do nejmenších trhlin a štěrbin v zařízení. Odpad a prach, které se mohou vyskytovat na těchto místech budou přitahovat škůdce (například šváby, pro které je prostředí plné nečistot velice lákavé), proto je třeba je pravidelně čistit a vysávat. Vysoce výkonné čistící zařízení odstraňuje dokonce i nejmenší částečky, včetně alergenů.
· Pravidelné čištění odpadu je zárukou omezení zápachu a vyloučení dalšího zdroje potravy pro škůdce.
Veškeré zbytky a odpadky je nezbytné umísťovat do pečlivě uzavíratelných nádob určených pouze na odpadky. Je nutné zajistit, aby docházelo k pravidelnému účinnému čištění.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A