Novela veterinárního zákona může chovatelům ušetřit tisíce korun

24.5.2007

Zejména pro velkochovatele nejsou podle něj náklady za veterinární ošetření zanedbatelné. "Ročně to na jedno zvíře představuje kolem 900 až 1200 korun, a to jen v případě, že je zdravé," řekl Erlebach. Podnik, který, tak jako například zemědělská společnost Zetka Strážník, chová více než 400 kusů dobytka, ročně za jejich běžné ošetření utratí kolem půl milionu korun. "Řadu věcí si přitom naši pracovníci jsou schopni udělat sami," řekl ČTK ředitel podniku Pavel Jiran.

Výraznou úsporu by podle Erlebacha přineslo, kdyby si podnik mohl nakupovat léky od výrobců. Kvůli prostředníkům platí totiž chovatelé ceny dva-až třikrát vyšší. Zemědělci se dnes proto na jednání ve Studenci na Semilsku snažili předsedu senátu Přemysla Sobotku a také poslance za Liberecký kraj přesvědčit, aby novelu v podpořili. "Pokud se to podaří prosadit, mohla by cena některých léků pro zvířata klesnout až o polovinu," řekl ČTK Sobotka.

Zetka Strážník se specializuje na chov dobytka a produkci mléka. "Naše mléko je ve vysoké kvalitě, kupuje ho od nás německá mlékárna," řekl Jiran. Firma měla ještě před dvěma lety uzavřený chov dobytka, přesto se u ní objevil případ takzvané nemoci šílených krav (BSE), kvůli kterému musela poslat čtvrtinu stáda na nucenou porážku. "Už v závěru loňského roku se nám podařilo stádo doplnit," dodal Jiran.

Zemědělský podnik hospodaří na zhruba 1000 hektarech polí, z toho polovinu představují trvalé travní porosty. Firma pěstuje obiloviny a řepku, silážní kukuřici a brambory. Hlavním úkolem pěstitelů je výroba krmiva a produkce potravinářské pšenice a sladovnického ječmene. Společnost s 59 zaměstnanci hospodařila loni s dvoumilionovým ziskem při tržbách 56 milionů korun. V zisku se podnik podle Jirana drží díky osmimilionové státní dotaci a také díky vlastnímu lomu na stavební kámen, který ročně zajišťuje téměř pětinu tržeb.

Zdroj: ctk
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A