Podpoří zemědělce novelou veterinárního zákona

28.5.2007

Shodli se na tom zemědělci s předsedou Senátu PČR a senátorem za Liberecko Přemyslem Sobotkou, Zdeňkem Machem, místopředsedou Zemědělského výboru PSP ČR, Radimem Zikou, náměstkem hejtmana pro zemědělství LK a Liborem Ježkem, poslancem za Jablonecko, při jednání (21.5.) ve Studenci na Semilsku v prostorách zemědělské firmy Zetka Strážník.

"Pokud se novelu podaří prosadit, umožní to, aby drobná ošetření či nákupy léků realizovali zemědělci sami a nemuseli i k jednoduchým úkonům volat veterináře či veterinárního technika,“ uvedl náměstek hejtmana Radim Zika.

„ Připravovaná novela totiž obsahuje ustanovení, umožňující chovatelům vybrané veterinární úkony, ke kterým byl podle platného zákona oprávněn pouze veterinář. Zároveň novela předpokládá umožnění nákupu vybraných léčiv chovatelem,“ doplnil.

Zejména pro velkochovatele nejsou podle něj náklady za veterinární ošetření zanedbatelné. "Ročně to na jedno zvíře představuje kolem 900 až 1200 korun, a to jen v případě, že je zdravé," řekl Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady LK.

Podnik, který, tak jako například zemědělská společnost Zetka Strážník, chová více než 400 kusů dobytka, ročně za jejich běžné ošetření utratí kolem půl milionu korun.

"Řadu věcí si přitom naši pracovníci jsou schopni udělat sami," zdůraznil ředitel podniku Pavel Jiran.

Výraznou úsporu by podle zemědělců přineslo, kdyby si podnik mohl nakupovat léky od výrobců. Kvůli prostředníkům platí totiž chovatelé ceny dva-až třikrát vyšší. "Pokud se to podaří prosadit, mohla by cena některých léků pro zvířata klesnout až o polovinu," upozornil Přemysl Sobotka.

Firma Zetka Strážník, a.s., byla založena Zemědělským družstvem Studenec 12.10.2000 a specializuje na chov dobytka a produkci mléka.

Zemědělský podnik hospodaří na zhruba 1000 hektarech polí, z toho polovinu představují trvalé travní porosty. Firma pěstuje obiloviny, pícniny, řepku olejku, silážní kukuřici, a brambory.

„Hlavním úkolem rostlinné výroby je výroba krmení pro skot, potravinářské pšenice a sladovnického ječmene,“ uvedl ředitel podniku.

V živočišné výrobě je hlavním oborem chov skotu a výroba mléka. Chová se české strakaté plemeno s kombinovanou užitkovostí. Chov prasat je omezen, výkrm je určen pro potřeby zaměstnanců a místního řezníka.

„Samozřejmě jsme hovořili i se starostou obce Jiřím Ulvrem a diskutovali o jejich soužití se zemědělskými subjekty. Ukazuje se, že tady ve Studenci a Zálesní Lhotě spolupracují zemědělci s obcí bez problémů,“ poznamenal Radim Zika.

Zdroj: LK
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A