V testu značení prodávaného masa dopadl nejhůře Interspar

31.5.2007

Obchodní řetězec Interspar nepovažuje testy za důvěryhodné, zejména poté co se zjistilo, že největšími dovozci masa ze zahraničí jsou sami členové agrární komory, kteří zároveň organizují protesty proti dovozům masa, reagoval mediální zástupce firmy SPAR Česká obchodní společnost Jan Vávra. Podle něj značení masa v hypermarketech Interspar v souladu s českými zákony. Zdůraznil, že to prokázalo mnoho kontrol státních orgánů, které jsou skutečným a objektivním garantem správnosti označování potravin.

Jak sdělil Kamil Malát z ČSCHMS, Interspar prodával balené hovězí maso s číslem zvířete narozeného v Česku, které neexistovalo. Navíc zvolený formát čísla zvířete se podle Maláta v České republice vůbec nepoužívá. Na balíčku bylo uvedeno jako místo porážky Rakousko, chybělo však číslo jatek. Místo správného výrazu vykrmeno bylo použito slovo vypěstován, vyjmenoval nedostatky Malát. Nesrovnalosti ve značení podle něj byly v Intesparu zjištěny i v případě prodeje nebaleného hovězího masa.

Zástupci zemědělců odhalili nedostatky ve značení i v prodejnách Albert a Hypernova, a to u baleného hovězího masa původem z Nizozemska. Uvnitř balíčku telecího masa, které prodávaly hypermarkety Hypernova, byly podle Maláta pouze neúplné informace o jeho původu a navíc nebyly v českém jazyce.
Mluvčí obchodů Albert a Hypernova Kateřina Černá ale prohlásila, že značení veškerých masných výrobků mají v pořádku a je v souladu s evropskou legislativou, která je nadřazena české. Podotkla, že česká a evropská legislativa se v některých bodech liší. Český zákon vyžaduje uvádět pohlaví zvířete, evropský ne. Jejich zpracovatelský závod v Polsku se řídí evropskou legislativou, dodala Černá.

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

11.05.
Počasí na den 11.05.
9°C / 20°C

12.05.
Počasí na den 12.05.
8°C / 19°C

13.05.
Počasí na den 13.05.
9°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A