V chovu prasat se nesmí zapomínat na etologické aktivity zvířat

11.6.2007

Ustanovení evropské směrnice převzala Česká republika do vyhlášky č. 208/2004, o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat. V § 3 Minimální standardy pro ochranu prasat se uvádí, že prasata musejí mít trvalý přístup k dostatečnému množství materiálu, který jim umožňuje etologické aktivity, jako jsou například sláma, seno, dřevo, piliny, kompost, rašelina nebo směsi takových materiálů, které neohrožují zdraví zvířat.
V tomto smyslu je podle Dubna vhodná klasická podestýlka, nebo jako nejlepší se jeví dřevěné klacky, které se snadno odstraní, například kompostováním. Nelze určitě doporučit žádné předměty z umělých hmot.
V chovu prasat ale nestačí se jen starat o jejich zábavu, ale chovaná zvířata musejí mít v první řadě dostatek kvalitního, zdravotně nezávadného krmiva a stálý přísun ke zdravotně nezávadné napájecí vodě, připomíná Duben.
V současné době probíhají kontroly inspektorů krajských veterinárních správ v těch chovech, které čerpají dotace fondu Sapard. Probíhají podle platných právních předpisů ČR, tedy i podle vyhlášky č.208/2004 Sb., upozornil Duben.
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A