NKÚ: SZIF chyboval při vyplácení dotací

11.7.2007

Jak řekl prezident NKÚ František Dohnal, šlo o nedostatečné provádění správních kontrol žádostí, které umožnilo poskytovat dotace i v případech, kdy nebyly ověřeny všechny podmínky pro jejich poskytnutí.
Celkově je ale tuzemský systém udělování dotací podle Společné zemědělské politiky EU funkční a v zásadě naplňuje požadavky stanovené evropským a českým právem, uvedl NKÚ. Podle zprávy NKÚ chybí speciální předpis, který by v celém rozsahu upravoval rozhodování SZIF o poskytování dotací. MZe navíc během tří let neprovedlo u fondu žádnou správní kontrolu, jak mu ukládá zákon, přestože v tomto období SZIF poskytlo miliardy korun dotací.
NKÚ také upozornil na to, že některé předpisy pro udělování zemědělských dotací ministerstvo vydalo opožděně nebo s obsahovými chybami. Tyto formální nedostatky podle úřadu zejména na počátku zkomplikovaly naplňování Horizontálního plánu rozvoje venkova.
SZIF v rámci Horizontálního plánu rozvoje venkova pro období 2004 až 2006 proplatil 45.000 žadatelů o evropská peníze téměř 15 miliard korun, uvedl NKÚ. Z prostředků Společné zemědělské politiky EU jde na tyto platby 80 procent, ze státního rozpočtu zbylá pětina. SZIF peníze dostává ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva zemědělství, Brusel svůj příspěvek předává ČR dodatečně podle skutečně vyplacených dotací.
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A