Agrární komora na podzim chystá kontrolní nákupy v supermarketech

16.7.2007

Veleba dodal, že prošlá záruční lhůta je jednou z věcí co agrární komora kritizuje, dále například nedostatečné značení masa bez uvedení stáje a tím i konkrétního původu masa.
Rovněž ministr zemědělství Petr Gandalovič má zájem zpřísnit kontroly v supermarketech a prověřit, zda se s masem nakládá tak, jak ukládá zákon o potravinách. Maso je podle něj nejcitlivější komoditou, která v případě pochybení prodejce může zapříčinit vážná alimentární onemocnění.
Agrární komora podle Veleby trvale upozorňuje na skutečnost, že z některých řetězců se za poslední dva roky nelikvidoval v kafilériích ani kilogram masa s prošlou záruční lhůtou nebo jinak znehodnoceného. „Máme o tom důkazy ,“ prohlásil Veleba. Dodal, že jinak je tomu u masokombinátů, kde stačí sebemenší změna v kvalitě masa a veterinář, který tam provádí trvalý dozor, okamžitě maso zabavuje a na náklady masokombinátu se likviduje v asanačních ústavech. Veleba má podezření, že potom se takové maso ve výrobnách supermarketů dále zpracuje, například na sekanou.
Zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) to podle Veleby jen potvrzuje. Její inspektoři totiž při současné kontrole supermarketu Delvita v Mazancově ulici v Praze zjistili závažné nedostatky. Inspekce nařídila zlikvidovat 44,6 kilogramu masa s prošlým datem použitelnosti, které vykazovalo barevné změny. SZPI se na základě výsledků kontroly rozhodla velmi podrobně zaměřit i na další prodejny tohoto obchodního řetězce, potvrdil mluvčí inspekce Ivo Klemeš.
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

08.05.
Počasí na den 08.05.
8°C / 16°C

09.05.
Počasí na den 09.05.
6°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A