Vláda kvůli kontrole biopaliv schválila změny několika předpisů

29.7.2007

Vláda schválila návrh na změnu několika právních předpisů v souvislosti s kontrolou přimíchávání biopaliv do pohonných hmot. Novinářům to po zasedání vlády řekl místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Jde o zákon o lihu a jeho prováděcí vyhlášky, zákon o spotřebních daních a zákon o ochraně ovzduší. Důvodem je zejména vytvoření bariér proti zneužití biosložek k jiným účelům a zamezení daňovým únikům. Návrh se týká způsobu kontroly biopaliv, která se mají do nafty přidávat od září a do benzinu od příštího roku.

Kontrolu přimíchávání mají provádět celníci. Pro firmy, které dodávají pohonné hmoty pro dopravní účely na trh, má přitom platit povinnost vést evidenci o uváděném množství benzinu, motorové nafty a biopaliv do volného daňového oběhu. Sankce je stanovena za neplnění evidence i za každý litr biopaliv, který měl subjekt v rámci svého podílu na trh dodat, a neučinil tak.

Původně vládou schválená novela zákona o ochraně ovzduší stanovovala povinné přimíchávání biosložek do pohonných hmot až od příštího roku. U nafty byl nakonec stanoven dřívější termín. MF uvádí, že již při projednávání této novely upozorňovalo na hrozící vysoká rizika daňových úniků, a proto považovalo za nevhodné, aby norma nabyla účinnost před provedením nezbytných opatření k ustavení kontrolního systému.

Biosložky se totiž nemají povinně přidávat plošně do každého litru pohonných hmot, protože by to odporovalo evropským směrnicím, které se týkají diskriminace fosilních paliv. Přimíchávání má být objemové, kdy subjekty dodávající pohonné hmoty musejí z celkové dodávky nahradit stanovený podíl biopalivy. V roce 2008 má jít nejméně o dvě procenta. Při tomto systému je ale kontrola obtížnější.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
10°C / 20°C

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A