Jak je to s listeriemi?

29.7.2007

Pozornost veterinárních inspektorů se kromě jiného soustřeďuje zejména na přítomnost bakterií Listeria monocytogenes.
Od počátku února 2007 až dosud provedli inspektoři všech krajských veterinárních správ ve výrobnách a zpracovnách přes tisíc cílených kontrol (1117). O situaci je každý týden informován ústřední ředitel Státní veterinární správy.
Od února do července 2007 inspektoři zjistili téměř 50 pochybení; ve všech případech uložili buď závazný pokyn k odstranění závad, popřípadě mimořádné veterinární opatření spojené s uložením pokuty. Ve všech případech zakázali uvedení produktu do oběhu a jeho zlikvidování v asanačním podniku.
Z hodnocení výsledků kontrol se ukazuje, že nejčastější pochybení zjišťovali veterinární inspektoři u masných tepelně opracovaných výrobků, které však byly opracované málo, tj. nedovařené. Jedná se především o různé klobásky, jitrnice, tlačenky a měkké salámy. Problémy byly zjištěny také u některých uzených ryb a sýrů. Ve všech zjištěných případech nebyly závadné výrobky propuštěny do tržní sítě a byly neškodně odstraněny (zlikvidovány) v asanačním podniku. U všech výrobců byla a jsou kontrolována nařízená veterinární opatření.
Přibližně 50 % nálezů pochází z masných výrobků, 30 % z rybích výrobků a asi po 10 % z mléčných výrobků a lahůdek. U lahůdkářských výrobků se výskyt listerií týká asi ze 75 % těch, které obsahují majonézy. Z masných výrobků jsou potenciálně nejrizikovější výrobky vařené (50 %) a měkké (asi 15 %).
V případě českých výrobků se do tržní sítě uvádějí výrobky zdravotně nezávadné ze závodů, které jsou pod veterinární kontrolou. Pokud si zákazník není jistý kvalitou výrobku, musí řešit problém buď v rámci normálního reklamačního řádu, případně kontaktovat místně příslušnou veterinární správu, která prověří ve kterém stádiu distribuce nebo výroby mohlo dojít k chybě.
SVS ČR, 26.07.07
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

10.05.
Počasí na den 10.05.
7°C / 19°C

11.05.
Počasí na den 11.05.
9°C / 20°C

12.05.
Počasí na den 12.05.
8°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A