Ministr zemědělství se v kraji zajímal o vodu, zemědělce i dopravu

29.7.2007

“Voda nás i pana ministra samozřejmě zajímá, zejména v souvislosti s některými požadavky Bruselu. Ten nás tlačí do investic, ale podle jeho nynějších podmínek bychom na peníze z Evropské unie na tyto stavby, zejména čistírny odpadních vod, nedosáhli. Pak by se tyto investice bohužel promítly do ceny vody pro spotřebitele,” vysvětlil hejtman jeden z důvodů účasti člena vlády na zasedání SVS..

Kolem vody se točila i další návštěva Petra Gandaloviče, tentokrát farmy ZEA Sedmihorky, spol. s r.o. Majitel R Stanislav Padrůněk, ministrovi, hejtmanovi, náměstku hejtmana pro zemědělství Radimu Zikovi, předsedovi RAR LK Robertu Erlebachovi, místostarostovi Turnova Aleši Hozdeckému a dalším vysvětloval, že dostatek vody je vedle teploty a kvality vzduchu v našem kraji limitující pro rozvoj zemědělství.

„I proto jsme pozměnili tradiční technologii zpracování půdy před setím. Proto půdu neobracíme, ale řežeme speciálním strojem. Má lepší strukturu, hloubku a lépe váže vodu. Navíc ušetříme až 14 litrů nafty na jeden hektar,“ vysvětloval Stanislav Padrůněk, majitel farmy, která se zabývá pěstováním obilnin, zejména kukuřice, přípravou osiva a krmiva.

„Každé sedmé zaseté zrno kukuřice v České republice je od nás,“ dodal s tím, že hospodaří na 1650 ha a chová 250 krav.

Ministr jej vyzval, aby v případě, že objeví nějaké dotace, které mají zemědělci v původních státech EU, o nich informoval. Zatím o žádných dotacích „navíc“, neví. Rád prý v Bruselu takové praktiky zažaluje. Uvedl také, že Evropská unie nově už nedovoluje jakoukoliv podporu domácí potravinářské a zemědělské produkce.

„Letos končí výjimka i na dotace ošetření hovězího dobytka na jatkách,“ upozornil Radim Zika s tím, že se mění i kriteria pro udělování národní značky kvality Klasa. Tu už nebudou moci získávat jen české potravinářské výrobky.

„Proto jako předseda Komise pro životní prostředí a zemědělství Rady Asociace krajů ČR připravuji koncept podpory regionálních potravinářských výrobků v rámci České republiky. Takto to funguje například ve spolkových zemích v Německu, a nikdo z Bruselu jim do toho nemůže mluvit,“ doplnil.

Ministr zemědělství se zajímal také o osud rychlostní komunikace R35 Českým rájem.

“Liberecký kraj může navrhnout jen jednu trasu, neboť ta druhá možnost patří na území Středočeského kraje. Nám jde o to, aby došlo k napojení dopravně odříznutého Semilska, Jilemnicka a Lomnicka také na Královéhradecký kraj,” uvedl hejtman Petr Skokan a připomněl stanovisko středočeského hejtmana Petra Bendla. Ten prohlásil, že klidně „tzv. jižní“ variantu postaví, ale rovnou z Mladé Boleslavi na Jičín a Libereckému kraji tak zůstane doprava a kamiony ucpané silnice.

Třetí zastávkou cesty po Libereckém kraji byla prohlídka brusírny perlí, kozí farmy a sýrárny ve Výletním areálu v Pěnčíně na Jablonecku. V doprovodu spolumajitele farmy a sýrárny Fipobex s.r.o. Josefa Pulíčka, krajských hostitelů a starosty Pěnčína Richarda Hübela prošel ministr celým komplexem a ptal se na podrobnosti při výrobě sýrů a chovu koz i ovcí.

“S panem ministrem jsme hovořili i možnosti státních dotací do zemědělství, třeba na ošetřování pastvin,” uvedl Josef Pulíček, který „má“ na starosti 200 koz, 100 ovcí a 250 ha.

„I zde v Pěnčíně se potvrdilo, že některé požadavky naší veterinární správy jsou někdy přehnané a omezují drobnou zemědělskou výrobu,“ podotkl Radim Zika

Večer se sešel Petr Gandalovič se starosty obcí a měst LK zvolenými za ODS a libereckým primátorem Jiřím Kittnerem v Liberci na pracovní večeři.

Zdroj: lk
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A