Nové nařízení o ekologickém zemědělství

1.8.2007

Zdůvodnění a zásady legislativní úpravy a její novelizace (výtah z preambule):

Cíle
(1) Ekologická produkce je celkový systém řízení zemědělského podniku a produkce potravin, který spojuje osvědčené environmentální postupy, vysokou úroveň biologické rozmanitosti, ochranu přírodních zdrojů, uplatňování přísných norem pro dobré životní podmínky zvířat a způsob produkce v souladu s požadavky určitých spotřebitelů.
(2) Právní předpisy týkající se ekologické produkce úzce souvisejí s vývojem na zemědělských trzích a nabývají na důležitosti.
(3) Právní rámec má za úkol zajištění korektní hospodářské soutěže a řádného fungování vnitřního trhu s ekologickými produkty a zachování a oprávněnost důvěry spotřebitelů v produkty označené jako ekologické.
(4) Revize původního nařízení 2092/91 byla provedena v reakci na závěry Rady z 18. října 2004, které uložily Komisi přezkoumat, zjednodušit a zharmonizovat právní rámec Společenství v této oblasti.
(5) Cíle, zásady a pravidla ekologické produkce musí být definovány jasněji kvůli transparentnosti, důvěře spotřebitelů, a harmonizovanému vnímání pojetí ekologické produkce.
(6) Původní nařízení 2092/91 je třeba nahradit novým.

Rozsah použití
(7) Obecný rámec Společenství pro ekologickou produkci musí zahrnovat pravidla pro rostlinnou, živočišnou a akvakulturní produkci, sběr volně rostoucích rostlin a mořských řas, zpracování potravin (včetně vína), krmiv a ekologických kvasinek. Produkty lovu volně žijících zvířat a ryb se za ekologickou produkci nepovažují.
(8) Je třeba podporovat používání nových metod a látek, které jsou vhodnější pro ekologickou produkci.
(9) Geneticky modifikované organismy (GMO) jsou s pojetím ekologické produkce neslučitelné.
(10) Výskyt GMO v ekologických produktech přichází v úvahu jen jako náhodný a technicky nevyhnutelný.
(11) V zájmu co nejmenšího využívání neobnovitelných zdrojů by měly být odpady a vedlejší produkty rostlinného a živočišného původu recyklovány za účelem navrácení živin do půdy.

Rostlinná produkce
(12) Ekologická rostlinná produkce by měla přispívat k zachování a zvýšení úrodnosti půdy a k předcházení půdní erozi. Rostlinám by měly být poskytovány živiny přednostně prostřednictvím půdního ekosystému, a nikoli prostřednictvím rozpustných hnojiv přidávaných do půdy.
(13) Základními prvky systému řízení ekologické rostlinné produkce jsou péče o úrodnost půdy, volba druhů a odrůd, víceletý program střídání plodin, recyklace organických materiálů a pěstitelské postupy. Doplňková hnojiva musí být slučitelná s cíli a zásadami ekologické produkce.

Živočišná produkce
(14) Živočišná produkce má pro ekologické (a udržitelné) zemědělství zásadní význam, protože poskytuje nezbytnou organickou hmotu a živiny pro obdělávanou půdu.
(15) Ekologická živočišná produkce se má vyhnout znečišťování přírodních zdrojů, jako je půda a voda (víceleté programy střídání plodin a vykrmování zvířat ekologickými zemědělskými plodinami vyprodukovanými vlastním podnikem nebo okolními ekologickými podniky).
(16) Zvířata mají mít co možná největší přístup na otevřená prostranství nebo na pastviny.
(17) Je třeba dodržovat přísné normy v oblasti dobrých životních podmínek zvířat a preventivně je chránit před nákazami (podmínky ustájení, chovatelské postupy, intenzita chovu výběr plemen). Je třeba dodržovat Evropskou úmluvu o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely, a to při živočišné produkci a v produkci akvakultury.
(18) Je třeba podporovat rozšiřování genofondu ekologicky chovaných zvířat, zvyšovat soběstačnost, a zajišťovat tak rozvoj odvětví.

Výroba ekologických potravin
(19) Zpracování ekologické produkce má zaručit zachování důležitých vlastnosti produktu a jeho ekologické integrity ve všech fázích produkčního řetězce.
(20) Označení ekologické mohou mít potraviny jen když téměř všechny složky zeměděl

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A