Velký podíl DDGS v krmivech prasat není vhodný

2.8.2007

Vyšší hladina nenasycených mastných kyselin v krmivu může ovlivnit vzhled a možná i chuť slaniny a uzenin vyrobených z vepřového masa. Také poměr mezi omega 6 a omega 3 mastnými kyselinami ve výrobcích z vepřového masa je nepříznivý a z dietetického hlediska nevhodný.
DDGS je pro prasata vhodné krmivo, ale aplikované množství je potřeba pečlivě zvážit. Prasata v důsledku DDGS tvoří měkký tuk ve větším množství než když jsou krmena přímo kukuřičně sójovou krmnou dávkou. Jakmile stoupá procento DDGS v krmivu, zvyšuje se i poměr omega 6 k omega 3 mastným kyselinám. Nadbytek omega 6 kyselin pravděpodobně zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí, zatímco omega 3 mastné kyseliny jsou považovány za pro člověka zdravé kyseliny.
Na univerzitě v Purdue zjistili, že u prasat je vhodná náhrada 10-12 % kukuřice krmivem DDGS s tím, že u prasniček, které mají v porovnání s kanci tendenci tvorby měkčího tuku, je vhodná koncentrace 6-8 % DDGS; u skotu může činit podíl DDGS až 30 % aniž by se změnila kvalita masa
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A