Prognóza trhu EU s živočišnými produkty na období 2007-2014

23.8.2007

Podle prognózy DG AGRI publikované koncem července se produkce hovězího masa v EU do roku 2014 pravděpodobně sníží proti roku 2007 o 5,4 % na 7,6 mil. t, takže pro uspokojení předpokládané spotřeby bude nutné importovat 741 tis. t. Snížení produkce bude ovlivněno především oddělením subvencí v odvětví hovězího masa od produkce (decoupling) a relativně vysokými cenami krmných obilovin. Vyhlídky trhu s vepřovým masem a mlékem jsou pozitivnější. V odvětví drůbeže se očekává rovněž pozitivní vývoj, avšak je nutné počítat také s faktorem možného šíření ptačí chřipky H5N1, který by poškodil slibný vývoj tohoto odvětví.
Celková produkce všeho masa v přepočtu na obyvatele se zvýší z 84 kg v roce 2006 na asi 86,7 kg v roce 2014. Spotřebitelé EU budou všeobecně preferovat vepřové maso, jehož spotřeba se bude ve všech členských státech během střednědobé periody stále zvyšovat.
Produkce vepřového masa se podle prognózy zvýší o 2,3 % a spotřeba o 3,1 %. V Bulharsku a Rumunsku však se produkce vepřového masa asi o 10 % sníží částečně kvůli nedávnému výskytu prasečího moru a rozhodnutí Komise o zákazu importu prasat a vepřového masa z těchto zemí od října 2006.
U produkce drůbežího masa se předpokládá růst za předpokladu, že nedojde k dalšímu šíření ptačí chřipky, která nedávno vypukla Česku, Německu a Francii. Evropská unie se však vzhledem k rychleji rostoucí spotřebě a širším souvislostem mezinárodních ujednání stane do roku 2014 čistým dovozcem drůbežího masa. Obchodní dohody EU s Brazílií a Thajskem z roku 2006 o nových dovozních režimech vedly autory prognózy k závěru, že nové tarifní kvóty pro dovozy soleného drůbežího a zpracovaného drůbežího masa povedou k zvýšení dovozů z těchto zemí do EU. Produkce skopového masa se podle prognózy během období 2007-2014 bude snižovat. Největší vliv na produkci tohoto odvětví bude mít pravděpodobně odbourání dosavadních prémií na ovci. Současná střednědobá prognóza vývoje zemědělských trhů v EU už zahrnuje také údaje za dva nové členské státy Bulharsko a Rumunsko, kde se předpokládá nejvýraznější růst produkce v sektoru drůbeže a másla (o 5,8 % a 16,6 %). Naproti tomu produkce vepřového a hovězího masa se bude v obou zemích snižovat, ale spotřeba poroste.

Střednědobý vývoj živočišné produkce v EU bude nesporně ovlivňován situací na světovém trhu. Výzkumný ústav pro zemědělskou politiku a ekonomiku FAPRI (USA) předpovídá, že během období 2007-2016 bude pokračovat růst světového obchodu s hovězím masem zhruba o 3,5 % ročně, což se vyvozuje ze zvyšování počtu obyvatel a příjmů na trzích jako jsou Egypt, Mexiko a Filipíny a ze zotavení poptávky po hovězím mase v Japonsku a Jižní Koreji. Na druhé straně největší část světového exportu hovězího masa připadne pravděpodobně na Brazílii.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A