Začíná se mapovat aktuální stav českého zemědělství

3.9.2007

Obsahem šetření nazvaného ZEM 2007 budou jak údaje o výměře a využití obhospodařované půdy a stavech hospodářských zvířat, tak o počtu a struktuře pracovníků, o zemědělských strojích a zařízeních i další informace, jako je ekologické hospodaření, nezemědělské činnosti v rámci rozvoje venkova a podobně.
Šetření se bude týkat zhruba 70 procent evidovaných zemědělců. Základním kritériem pro zjišťování je výměra od jednoho hektaru obhospodařované zemědělské půdy. Další měřítka jsou nastavena tak, aby byla zmapována výměra a využití orné půdy, a to jak vlastní, tak pronajaté. Pozornost se věnuje i ovocným sadům, pěstování zeleniny či květin.
Opomenuty nezůstanou ani skleníky a fóliovníky, šetří se i stavy jednotlivých hospodářských zvířat či vybavenost hospodářství stroji a zařízeními. Předmětem zájmu je i zpracování vlastních výrobků a stále aktuálnější ekologické zemědělství. Letošní strukturální šetření svým obsahem a rozsahem navazuje na předchozí výběrová šetření konaná v roce 2003 a 2005 a je zčásti finančně podporováno z rozpočtu Evropské unie. Zjištěné údaje poslouží zároveň pro aktualizaci registru farem, který je podkladem pro každoroční výběrová zjišťování v zemědělství.

Zdroj: Agris http://www.agris.cz/

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A