Tisková zpráva MZe ze dne 5. září 2007
Na Program LEADER ČR půjde téměř šedesát milionů korun.

5.9.2007

"Program LEADER je velkým přínosem k rozvoji venkova, jeho prostřednictvím se samotní zemědělci a místní samosprávy učí společně rozhodovat o budoucnosti našeho venkova a převzít za ni skutečnou odpovědnost,“ říká ministr zemědělství Petr Gandalovič. „Pro rok 2007 bylo ze státního rozpočtu na program vyčleněno padesát milionů korun. Z důvodu velkého zájmu o tuto systémovou investiční dotaci ze strany aktivních tzv. místních akčních skupin jsme tuto částku navýšili o dalších deset milionů.“

Program LEADER ČR využívá investiční prostředky ze státního rozpočtu na základě zákona o státním rozpočtu na příslušný rok.

Vzhledem k tomu, že v letošním roce je Program LEADER ČR vypisován jako příprava místních akčních skupin pro druhé kolo výzvy v Programu rozvoje venkova z EAFRD – osa IV, které bude vyhlášeno v roce 2008, mohly do programu předkládat žádosti jen ty místní akční skupiny, které dosud nebyly podpořeny v rámci Programu LEADER ČR 2004 – 2006 ani v rámci OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství - podopatření 2.1.4..

Z celkového počtu cca 150 místních akčních skupin aktivních na území České republiky, má jen 36 místních akčních skupin s metodou Leader při realizaci strategie praktické zkušenosti, je důležité umožnit dalším místním akčním skupinám osvojit si „metodu Leader“ a příslušnou administrativu spojenou s výběrem a kontrolou projektů, a to ještě před jejich případným vstupem do Programu rozvoje venkova ČR, kde bude nutno administrovat větší objemy ročních finančních prostředků po dobu 7 resp. 6 roků.

Z téhož důvodu bylo cílem Program LEADER ČR podpořit v tomto roce z alokovaných prostředků co největší počet místních akčních skupin.

Z rozhodnutí ministra zemědělství ze dne 4. září 2007, bylo sumu alokovanou pro Program LEADER ČR pro rok 2007, 50 mil. Kč, možné navýšit o dalších 10 mil. Kč, z důvodu velkého zájmu o tuto systémovou investiční dotaci na realizaci vybraných projektů ze strany aktivních „Místních akčních skupin“ v České republice.

Jako minimální výše dotace při které je lze očekávat naplnění cíle Programu – získání praxe s výběrem a administrací investičních projektů, byla Hodnotitelskou komisí stanovena částka 2,5 mil. Kč. Při rovném rozdělení dotace bude z prostředků Programu možno podpořit 24 místních akčních skupin.

Pro rok 2007 bylo z 57 předložených žádostí obodováno 56 záměrů místních akčních skupin. Jeden záměr byl z důvodu hrubého porušení pravidel Programu vyřazen.

V termínu od 10. srpna 2007 do 31. srpna 2007 proběhlo dvoukolové bodování předložených záměrů a bylo sestaveno pořadí žadatelů podle počtu získaných bodů.

Hodnotitelská komise na svém zasedání 4. září 2007
Schválila pořadí evaluace předložených žádostí.
Doporučila podporu 24 místních akčních skupin (viz přiložená tabulka) s nejvyšším počtem získaných bodů získaných aritmetickým vyhodnocením dvoukolového systému bodování.
Schválila jednotnou výši přidělovaných finančních prostředků vybraným žadatelům ve výši 2,5 mil. Kč, s výjimkou 2 žadatelů, jejichž předkládaný požadavek nedosahoval stanovené částky. (Jedná se řádově o 10 tisíc korun.)

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A